Käsityöt

PITKÄT NEULOTUT SUKAT JOULUNA

Pitkät neulotut sukat joulunpyhinä lämmitti mukavasti, vaikka eihän tämä joulu mitenkään kylmä ollut, ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla. Vettä vihmoi jouluaattona ja harmaata on ollut niin, että joulufiiliksiin ei tahtonut päästä sään suhteen.

Neuloin ihan joulun viime metreille saakka, näitä valkoisia sukkia ja tarkoitus oli tehdä näistä joululahjaidea tänne blogiin. En vain ennättänyt saada näitä sopivasti valmiiksi ja postausta ulos ajoissa. Joulun pyhinä ja lomalla usein tartun neulepuikkoihin ja aloitan uutta neulomusta, joten tässä vinkki ideoita kaipaaville.

Olin jo pitkään kyllä haaveillut tämän valkoisen neulemekon pariksi pitkiä sukkia, mutta viime talvena en vain ennättänyt edes aloittaa. Kesällä innostuin taas ajatuksesta ja Tallinnan reissulla hankin neulelangat pitkiin valkoisiin sukkiin. Lankana minulla on tässä Merino Baby Scholler Stahl ja puikkona kolmosen sukkapuikot. Pidän siitä, että lanka on konepestävä, sillä valkoiset sukat eivät kyllä pysy pitkään puhtaana, joten ne voi heittää tarpeen tullen koneesen.

Sukat on perussukkaohjeella neulotut ja virittelin noita kuvioita vähän sen mukaan, mikä näytti sopivan yhteen edellisen kuvion kanssa. Teräosat tein sileänä, sillä nämä eivät muuten varmasti mahtuisi kenkiin, jos noita kohokuvioita olisin neulonut loppuun asti. Koska nuo palmikot ovat aika isoja, niin halusin rauhoittaa sukat loppua kohden ja myös siksi valitsin niihin sileän neuleen.

OHJE PITKIEN SUKKIEN NEULOMISEEN

Nämä sukat ovat sääristä kokoa S ja jalkaterä on kokoa 37-38.

Luo 80 s ja neulo joustinneuletta 2o, 2n 5 cm. Aloita pampulakuvio neulomalla 2 n, langankierto, 2 o. Seuraaavalla krs vedä langankierto kahden oikein neulotun yli ja jatka nurjat silmukat nurjiksi.

Neulo seuraavalla krs:lla nurjat silmukat nurin ja oikeilla silmukoilla seuraavaa: 1 o, seuraavan silmukan välistä poimi 4 s kiertäen puikoille, neulo 1 oikein. Jatka krs loppuun. Neulo 6 krs:sta nurjat nurin ja pampulan silmukat oikein.

7. krs:lla kavenna pampulan 4 sisintä silmukkaa ylivetokavennuksella, molemmin puolin pampulaa neulo oikeat silmukat oikein ja jatka nurjat nurin.

8. krs tee ylivetokavennus vielä pampulan kahdesta oikeasta silmukasta ja sen jälkeen langankierto puikoille ja nurjat taas nurin. Sinulla on jälleen oikea määrä puikoilla silmukoita 2o, 2 n joustinneuleeseen. Jatka näin joustinta 3 krs ja tee jälleen pampulakuviot. Jätä kuitenkin ensimmäiseltä kierrokselta langankierto tekemättä.

Voit jatkaa näin, kunnes olet tehnyt pampularivejä 4 krt. Kahden pampularivin jälkeen on 5 krs joustinta välissä.

Pampuloiden jälkeen tein lettikuvioita vähän fiilisten mukaan ja nilkkaa kohti mentäessä. Ohjetta voi soveltaa kantapäähän tästä sukkapostauksesta. Kavennukset tein kärkiin sädekavennuksin.

Lettikuvioita voi tehdä helposti muuntelemalla peruslettikuvioita, esimerkiksi leventämällä lettiä siirtämällä letin sisään silmukoita letin reunoilta. Täältä voi myös katsoa helpot ohjeet palmikon neulomiseen.

10 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *