Lifestyle

ALLERGISEN BLINI BISTRO MANUSSA

Lehdistötilaisuus/yhteistyössä Raflaamo

Allergisen blini Bistro Manussa, oli näin kala-allergiselle todella mukava kokemus. En ollut koskaan maistanut blinejä, sillä niitähän tarjotaan yleensä mädin kanssa, joten olen mieltänyt tämän lajin vain itselleni sopimattomaksi, enkä ollut perehtynyt paljoakaan aiheeseen. Ei ollut tullut mieleeni, että niitä voitaisiin todellakin tarjoilla myös muilla täytteillä, kuin mädillä. Mahtava juttu, että blini-annos valmistettaisiin juuri minulle, minun allergoitani ajatellen.

Nykyisin ymmärretään ja palvellaan innokkaammin vegaaneja, kuin meitä allergisia. Usein olen saanut ravintolan henkilökunnalta vain harmittelua, ettei löydy listalta sopivia annoksia tai on mahdotonta jättää sitä allergisoivaa ainetta ruuasta pois. Ymmärrän kyllä, että allergiat ovat hankalia juttuja keittiöille. Siksi koen noloksi ja hankalaksi, kun joudun varmistamaan, mitä ruoka sisältää, vaikka ei minulla mitenkään kovasti niitä allergioita edes ole.

Olin todella ilahtunut pr-kutsusta ja saisin kerrankin maistaa blinejä viihtyisässä hotelli Presidentissä sijaitsevassa ravintola Bistro Manussa. Olen tykännyt kyseisestä ravintolasta, jossa on tullut muutamia kertoja syötyäkin.Täältä löytyykin aikaisemmin kirjoitettu postaus Manusta.

Alkuun meille kerrottiin blinien historiasta ja siitä, kuinka ne miellettiin aiemmin Venäjällä juurikin rikkaimpien ruuaksi. Nykyisin ne ovat tavallista arkiruokaa ja jokaisen saatavilla, jopa pikaruokaketjut myyvät blinejä.

Suomessa nautittavat pulleat blinit ovat muisto tsaarinajalta, mutta Venäjällä nautitaan nykyisin ohuita lettuja, joita täytetään lihalla tai kalalla.

Aloitimme ensin herkuttelun maa-artisokkakeitolla ja vastaleivotulla leivällä ja taivaallisen hyvällä valkoviinillä.

Oma blini-annokseni oli täynnä hienostuneita makuja ja yhdistelmiä, jotka eivät varmasti jääneet kakkosiksi virallisen blini-annoksen kanssa. Vehnä- ja tattarijauhoista valmistettua blinitaikinaa haudutetaan yön yli, jotta blineihin saadaan oikea kuohkeus.

Keittiömestari janne Tihtonen oli valmistanut mm. savuporomoussea, metsäsienisalaattia ja smetanakermaa, joita sain herkutella kera sipulin, suolakurkun ja hunajan. Mielettömän hyvää ja kyllä tämä yksi lettunen mahan täytti niin, etten kaikkea jaksanut edes syödä.

Blogiystävä Souliinan lautasella oli tuo normiversio blini-annoksesta ja minun laudalla olevien herkkulisukkeiden lisäksi siianmätiä, katkarapuskagenia ja lohitartaria.

Jälkiruokana oli Mustikkamisu kaurakeksien, tuorejuustovaahdon ja mustikoiden yhdistelmänä.

Blinikausi on alkanut ja sitä riittää aina 7.4.2020 asti.

Blinejä voi nauttia pääkaupunkiseudulla S-ryhmän ravintoloissa:

Bistro Manu

Bistro Gimis (Ruoholahdenranta 3),

Frans & Amelie (Kluuvikatu 8)

Grill it! -ravintolat (Runeberginkatu 2 ja Tapionaukio 3, Espoo).

Mikäli haluat testata blinien valmistamista kotona, niin tässäpä olisi ohjetta kokkailuun.

Valmista blinitaikina keittiömestari Janne Tihtosen reseptillä – ohjeella saat 10 kpl blinejä

160 g vehnäjauhoja

150 g tattarijauhoa

4 dl maitoa

1,5 dl alkoholitonta olutta

3 kananmunaa

15 g kuivahiivaa

1 dl kirkastettua voita

ripaus suolaa

Lämmitä olut ja maito kädenlämpöiseksi, lisää mukaan jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa välillä, jotta käyminen on tasaista. Säilytä taikinaa kylmässä yön yli ja lisää seuraavana päivänä taikinaan keltuaiset sekä voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan sekaan. Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa.

Lisäksi vielä vinkit blinipannun huoltamiseen:

Näin huollat valurautaisen blinipannun kotikeittiössä

Blinipannu säilyy parhaana kun sitä ei pestä välillä, vaan pyyhitään paiston jälkeen puhtaalla liinalla. Jos kuitenkin päädyt pesemään pannun, pese se lämpimällä vedellä, kuivaa heti pesun jälkeen ja käsittele sitten ruokaöljyllä. Jos blini palaa kiinni pannuun, keitä pannussa vettä ja irrota sen jälkeen blinin jäänteet puulastalla.

Loppuun vielä pari asukuvaa, sillä kerrankin minulla on jotakin ostettua, eikä omassa tehtaassa tehtailtua. Vaatteet löytyivät Pariisin matkalta ja niin vain sulauduin sävyjen puolesta messinkisten ketjuverhojen sekaan.

Rento villa-alpakkaneule Galerie Lafayettestä ja H&M:n kauniin sävyinen pliseerattu hame houkuttelivat minua niin, että päädyin ne matkalla ostamaan. Nämä yhdessä ovat kivan rento asu ystävien kanssa illallistamaan.

Oletko sinä muuten blinien ystävä?

4 Comments

 • Tiia

  Aivan ihana asu ja ihan sun värit. ?Rakastan blinejä oijoi kuolaan täällä, mutta yritän nyt vähentää vehnää ja aluksi olla tosi tiukkana, katsotaan miten käy. Mutta kyllä on herkullisen näköiset blinit ja kivaa, kun sait kala-allergikkona myös herkulliset täytteet.

  Kivaa viikkoa Minna. ?

  • Minna

   Kiitos Tiia <3 Värit oli just mun:)
   Ymmärrän, että tässä voi olla liikaa houkutuksia, joten viisasta, ettei anna houkutuksille valtaa. Tämä oli tosiaan mukavaa, että sain myös oman versioni blineistä:)
   Ihanaa loppuviikkoa! <3

 • 1NALLEPUH

  Hekulliset kuvat, ihan tässä nälkä tulee katsellessa. Kiva kun allergiat huomioidaan jo aika monessa paikassa ja sun versiokin näytti tosi herkulliselta. Kyllä toi oranssi on niin sun väri:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *