Käsityöt

VIININPUNAISET PITKÄT PITSISUKAT

Viikonloppu alkaa olla kääntymässä lopuilleen, mutta ei tämä ihan löhöillessä mennyt, sillä innostuin neulomaan valmiiksi viininpunaiset pitkät pitsisukat. Minullahan tätä Maija-lankaa tässä sävyssä vielä riittää, joten päätin neuloa neulemekolle kaveriksi sukat. Lanka on ollut mielettömän riittävä ja varmasti kestävä sukkalankanakin.

Pitsikuvioita lähdin tekemään ajatuksella, että terät ovat jälleen sileät, jotta mahtuvat kenkiin ja jotakin nyppylöitä sinne halusin myös mukaan. Takaa sukat saivat olla täysin sileät, mutta ihan reunassa kulkee reikäkerros ja pari kertaa sama pitsikuvio. Sukat pääteltyäni, tein vielä reunaan kerroksen virkkaamalla, jotta reuna ei kääntyisi jalassa ollessa. Lisäksi ajattelin, että tarpeen vaatiessa tai vaihtelun vuoksi, voisi reikiin pujotella silkkinauhan.

Kun viikonlopun sää oli pelkkää sadetta, niin ulos ei tehnyt mieli, joten istahdin sitten neulomaan. Sukista oli enää jäljellä toisen sukan terä, joten nopeasti se valmistui. Siinä voi hyvin suunnitella seuraavia neulomuksia, joista on jo langat odottamassa tai miettiä ompeluksia tai sisustusprojekteja.

Syksyllä neuloin tästä samaisesta langasta, yhdistäen siihen toista melkein samaa sävyä olevaa lankaa ja tein jättisuuren neulemekon. Kuvasta näkee, kuinka mekko on suunnilleen samaa sävyä, mutta kuitenkin se toinen lanka muuttaa sitä hiukan. Mekosta löytyy postaus täältä.

Viinin sävy sointuu hyvin sukkiin, joten olihan minun kynnetkin lakattava samalla tummalla viininpunaisella. Sävy on muuten Isadoran Ruby Velvet.

Neuloin muuten valkoiset pitkät sukat jouluksi ja niistä löytyy postaus täältä.

VIININPUNAISET PITKÄT PITSISUKAT OHJE

S-koko ja 37 on jalkaterän koko

Neulo 64 s ja neulo pari kerrosta suljettuna neuleena oikein. Tee sen jälkeen reikäkerros eli neulo 2 o yhteen ja lk eli langankierto. Tee kerroksen jälkeen 5 krs sileää oikein.

Kannattaa jakaa silmukat kahtia ja merkitä ne, jotta tietää, missä kohtaa pitsikuvio alkaa etupuolella ja taakse pitsikuvioita tuli pari kertaa. Neulo 2 o yht. lk, 1 o, lk, ylivetokavennus, 13 o, 2 o yht. lk, 1 o, lk, ylivetokavennus. Neulo 11 s o, 2 o yht, lk, 2 o lk, ylivetokavennus, 8 o, 2o yht, lk, 2 o, lk, ylivetokavennus, 11 o

Kun teet isomman sukan, niin ne ylimääräiset silmukat voi hyvin sijoittaa näiden kuvioiden molemmille reunoille, neuloen sileää oikein. Eli siinä kohden, kun neulotaan 12 o.

Seuraavalla kerroksella neulo 2 o yht samassa kohdassa, kuin edellisen kerroksen kavennus, lk, 3 nurin, lk, ylivetokavennus ja jatka toisessa kuviossa samoin.

Takapuolella jatketaan kuviota niin, että neulot 2 yhteen samassa kohdassa, kuin edellisellä kerroksella, ota lk ja neulo keskellä olevat 4 s o, lk, ylivetokavennus. Jatka seuraavassa kuviossa samoin. Jatkat näin takana olevat kuviot, kunnes 5 kerrosta on täynnä ja kahden välikerroksen jälkeen teet samat kuviot. Sen jälkeen takaosassa tehdään vain sileää oikein.

Etupuolella kuviointi jatkuu siten, että teet kavennukset samassa kohdassa, kuin edellisellä kerralla, neulot 2 n ja kolmanteen silmukkaan nyppylän.

Ota virkkuukoukku ja virkkaa 4 kertaa samasta silmukasta, ottaen aina jokaisen silmukan jälkeen langankierron koukulle, lopuksi vedät kaikki silmukat läpi ja siirrät tämän yhden silmukan puikolle. Näin syntyy nyppylä ja sen jälkeen neulot 2 n, lk ja ylivetokavennus. Tee toiseen neliöön sama nyppylä.

Seuraavalla kerroksella nurjia silmukoita neulotaan kuvion keskelle 7.

Tämän jälkeen aletaan kaventamaan neliötä, joten lk otetaan ensin ja sitten vasta ylivetokavennus, 5 n, 2 o yhteen ja lk. Seuraavalla kerroksella tee kavennukset samoin, mutta neulo lk, 3 s yhteen takakautta, lk. Nyt neliöt ovat valmiit.

Näitä neliöitä neulotaan vielä etupuolella lomittain niin, että seuraavaksi neliö tulee kahden aikaisemmin tehdyn neliön väliin yläpuolelle ja sen tehtyäsi, teet vielä yhdet neliöt, kuten alussa.

Sitten päästäänkin itse pitsikuvioon, joka kulkee mukana aina kantapään tekemiseen saakka. Kuviot ovat muuten samat kuin takana, mutta sijoita ensimmäinen kuvio suoraan etuosan keskelle, jotta kuvio etenee kolmiomaisesti. Kuvion keskelle tulee tässä vain 1 s ja nyppylä tehdään, kun sinulla on keskellä lk, 3 o, nyppylä, 3 o, lk. Huomaa, että nämä pitsikuviot neulotaan oikein.

Kavensin takana pohkeen kaarta mukaellen muutaman silmukan tasaisesti, jotta sukka olisi istuvampi.

Kun sukka on mieleisesi pituinen, niin neulo kantapää ja jalkaterä ilman pitsikuvioita. Tee kärkikavennus ja päättele. Tee toinen sukka samoin.

Tarkennus: Tein vielä kaavion piirtämällä nämä sukan pitsineuleen kuviot, tämä tarvitsi hiukan selvennystä. Toivottavasti tämä auttaa hahmottamaan kuvion tekemistä:)

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *