Käsityöt

HIEKANSÄVYJÄ JA VANHAA ROOSAA KEVÄISEEN ASUUN

Uutisia kun tulee luettua ja kuunneltua ehkä jo liikaakin, niin välillä kaipaa irrottautumista tästä kaikesta ahdistuksesta. Joten päätin esitellä neulomukseni ja ompelukseni Hiekansävyä ja vanhaa roosaa keväiseen asuun.

Hiekansävy on minusta yksi niistä ihanan rauhoittavista sävyistä, kun kevättä kohti mennään. Vaikka sävy ei ole aina se kyseisen kevään hittiväri, niin se on kyllä sen verran klassinen, että sitä voi huoleti käyttää vuosia.

Innostuin ja ihastuin kovasti, kun näin lankakeriä juuri tässä harmoonisessa sävyssä. Langoissa oli ihana hopeinen hehku ja se tuntui niin superpehmoiselta, joten nappasin niitä muutamia keriä koriini. Nämä kun olivat alessakin, niin en jäänyt liiaksi miettimään.

Air Lux Katia on villaviskoosisekoitetta, jossa on hieman kiiltoa ja se on ihanasti laskeutuva. Tämän neuleen tein isoilla puikoilla ja kun mittasin pyöröpuikkojani, niin taitavat olla kokoa 8. Pelkäsin ensin, että tarvitsen alle topin, mikäli neule kuultaa kaiken läpi, mutta yllätyksekseni sille ei ollut tarvetta.

Neule on hyvinkin suora ja neulottu alhaalta ylöspäin kahtena kappaleena + hihat ylhäältä alaspäin. Itse asiassa neuloin toisen paidan tästä samaisesta langasta ensin ja kun lankaa sitten jäi, niin tikutin vielä toisen ja tein neuleen langan armoilla eli malli sen mukaan, mihin se riitti. Hiukan jäi ehkä nuo hihat vajaaksi, mutta eipä se haittaa. Lanka oli siis todella riittoisaa ja tässä 50 grammassa on 300 metriä.

Lanka oli miellyttävää neuloa ja tämähän tuli todella nopeasti valmiiksi. Koska siinä on 30 % merinovillaa, niin se lämmittää juuri sopivasti kevään ensimmäisten aurinkoisten päivien koittaessa, mutta ei varmasti ole kuitenkaan suomen suvessakaan kuuma, juuri tuon viskoosin ansiosta.

Keveyttä neuleessa riittää ja värisävynä sopii hyvin myös valkoisen, ruskean ja tässä esimerkissä myös tuon vanhan roosan kaveriksi.

Hiekansävyjä ja vanhaa roosaa keväiseen asuun nappasin valkoiset siistit citylenkkarit jalkaan ja tästä saa kivan rennon asun, vaikka kaupungille tai sitten vaihtoehtoisesti korkkarit ja työasu toimistoon on valmis.

HIEKANSÄVYJÄ NEULEESEEN OHJE

S -koko Leveys 46 cm, korkeus 45 cm, hihat 46 cm

Luo etukappaleeseen joustinta varten 70 s ja neulo 2 o, 2 n joustinta 3 cm. Neulo sitten suoraa kainaloon asti, kunnes kappale on 30 korkea. Tee kainalokavennukset joka toisella kerroksella ensin 4, sitten 2 , 2, 2 ja jatka kunnes kappale on 40 cm korkea.

Päättele keskimmäiset 12 s pääntietä varten ja sitten joka toisella kerroksella pääntien reunassa ensin 3 s ja sitten 2 s. Neulo kappale sopivan korkuiseksi ja päättele olkapään silmukat kerralla. Tee pääntien toinen puoli samoin.

Neulo takakappale samoin, mutta tee pääntie muutamaa senttiä ylemmäksi. Ompele sivu- ja olkasaumat. Pääntien voi lopuksi viimeistellä vaikka virkaten, mutta itse jätin sen tekemättä.

Poimi hihantien silmukat ja neulo suorana kappaleena alaspäin aina ranteeseen saakka. Kun hiha on riittävän pitkä, neulo viimeinen kerros kaventaen silmukat koko kerroksen ajan 3 o yhteen. Tee resori ja päättele.

VANHAA ROOSAA KEVÄISEEN ASUUN

Tämän kankaan sain blogiystävä Sopusointuja Maaritilta, jolla oli tätä kangasta hiukan liikaa. Kun on kankaasta kyse ja kaveri sitä tarjoaa, en yleensä sano ei, sillä aina minä siitä jotain kehitän, kuten nytkin.

Hameesta tuli todella yksinkertainen ja helppo hame ommella kenen vaan. Kangas on hiukan intialaisen puuvillan tyylistä ryppyistä kangasta. Tämä on sekoitekangasta ja todella kevyttä ja laskeutuvaa. Eikä se rispaannu, joten siksi jätin helman kääntämättä.

Nopeus oli tämän hameen ompelemisen tärkein pointti. Vain sivusaumat ja kuminauhakuja ja kun kuminauhan saa paikoilleen, niin se on siinä. Kavensin hieman vyötäröä kohden, hametta leikatessani, jotta ei tulisi tynnyrivaikutelmaa, mikäli kangas on yhtä leveä ylhäältä kuin alhaaltakin.

Alle tämä hamonen vaatii alushameen tai vaihtoehtoisesti vuoren. Minulla sattui vain olemaan lyhyt alushame, joten sääret kuultaa läpi.

KOKEILE KÄSITÖIDEN TEKEMISTÄ TERAPIANA

Mikäli sinulla on liikaa aikaa ja ei ole mitä tehdä, niin kokeile käsitöiden tekemistä ja ajattele sitä terapiana. Jos minulla on aikaa, niin yleensä tartun neulepuikkoihin ja neulon. Siinä saa aikaa olla omien ajatustensa kanssa ja neulominen on minulle sitä terapiaa, mitä välillä kiireisenä kaipaan.

Kummasti sitä käsien työskennellessä rauhoittuu ja asioita voi tarkastella eri kulmasta ja ehkäpä ongelmiin löytyy ratkaisu.

Myös ommellessa saa omien ajatustensa kanssa rauhoittua, mutta koen, että se on kuitenkin niin erilaista, sillä käsityö valmistuu nopeammin, kuin neuloessa. Toki virheiden kanssa painiessa ja ompeluongelmia setviessä, sillä aina niitä jonkin verran tulee, ne muut murheet varmasti unohtuvat.

Joka tapauksessa, tässä olisi muutama idea stressin tai ahdistuksen purkamiseen. Toivon, että näistä olisi edes hieman apua ja suosittelen kokeilemaan muutenkin käsitöiden tekemistä, sillä fiilis on mahtava, kun onnistuu.

17 Comments

  • Minna

   Kiitos! Mulla on tuossa 14 s/10 cm, joten auttaisko tämä silmukoiden ja koon laskemiseen? En tiedä kuinka löysän tästä haluaisit? Eli lisäisit tuohon 14 s aloitukseen ja tietty molempiin kappaleisiin. Tee pituutta lisää kokonaisuudessa sen 10 cm, jotta saat riittävän reilut kainaloaukot tehdyksi.

 • Maarit / Sopusointuja_lifestyle

  Tuo asu on niin kaunis ja miten ihanasti roosa ja hiekka sopivatkaan yhteen 🙂 Olet kyllä mestari tekemään käsitöitä – ja ällistyttävän nopea. Lenkkarit sopii täydellisesti asuun, tuovat siihen rentoutta ja reippautta.
  Minäkin terhentäydyin tänään, laitoin neuloilla parit housut mitkä pitää lyhentää – puolet työstä on jo tehty kun pituudet on katsottu.
  Mukavaa iltaa Minna <3

  • Minna

   Kiitos Maarit ♥️ Nämä sävyt ovat kyllä ihanan herkät. Neulominen oli nopeaa ja ompelu se vasta olikin. Varmaan tunnissa hame oli valmis.
   Hyvä sinä ja usein se vaan on niin, että asioihin pitää vaan tarttua ja alkaa tekemään ?
   Mukavaa päivää???

  • Marjut Jurva

   Moi, mistä lanka on ostettu ja onko se kuinka kiiltävää? Kuvassa kiiltävyys ei ainakaan kovin vahvana näy, mutta itse lanka näyttää melko kiiltävältä.

   • Minna

    Moi Marjut! Air Lux Katia on hiukan kiiltävää lankaa. Minusta se ei kuitenkaan ole mitenkään verrattavissa noihin metallilankoihin.Olen ostanut langat Lankamaailmasta Helsingistä ja heillä on myös verkkokauppa.

 • 1NALLEPUH

  Kaunis kokonaisuus, ihanan rento lenkkareitten kanssa.
  Minusta lyhyt alushame tuo hameeseen ihanaa kepeyttä, kun sääret vilkkuu kankaan läpi.
  Helpot ja selkeät ohjeet, kyllä näillä onnistuu.⚘
  Olisi ihana tehdä enemmänkin käsitöitä mutta kun päivässä ei aina meinaa tunnit riittää, täytyy siis priorisoida paremmin?

  • Minna

   Kiitos! ? Tästä tuli juuri sävyjen ansiosta niin harmoninen asu ja kun pistää lenkkarit jalkaan, niin siitä kuoriutuu sopivan rento. Huh, hyvä kuulla, että ei näytä liian lyhyeltä tuon alushameen kanssa. ?

 • Tiia

  Just perfect. <3 Puuteriroosa on niin ihana ja on huippua, miten nykyään yhdistellään pörheitä neuleita ja mekkoja. Ihana muoti ja ihanat jutut olet taas loihtinut.

  Sydämellistä loppuviikkoa Minna. <3

  • Minna

   Kiitos Tiia! Todellakin kiva, kun lenkkarit saavat asun arkiseksi ja rennoksi ja sit taas korkkareilla olo on juhlavampi ja virallisempi. Mutta sävyt ovat todellakin justiinsa:)

 • Marjut Jurva

  Moi, mistä lanka on ostettu ja onko se kuinka kiiltävää? Kuvassa kiiltävyys ei ainakaan kovin vahvana näy, mutta itse lanka näyttää melko kiiltävältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *