Käsityöt

MITEN OMMELLA SIFONGISTA MEKKO

Miten ommella sifongista mekko, joka onnistuu niin, ettei sen kanssa tarvitse kummemmin taistella? Taistelulla tarkoitan sitä, että lanka vetää ja tikki ei näytä hyvältä ja se rypistyy.

Entäpä leikkaaminen. No se kyllä on aina vähän taistelua. Kuulin kerran, ettei saksetkaan saisi olla liian terävät, sillä ne takertuu kiinni kankaaseen leikatessa ja näin se ei pysy paikoillaan.

MITEN OMMELLA SIFONGISTA MEKKO

Kyllä se ompeleminen onnistuu, kun tekee mallista yksinkertaisen, mutta kyllä siinä vähän voi olla jotain koristeitakin.

SIFONGIN LEIKKAAMINEN

Saksilla on merkitystä, joten kyllä ne kannattaa olla kohtuullisen terävät, jotta jälki on tarkkaa, kun leikkaat.

Leikkaa sifonki mieluiten paikassa, jossa se ei pääse luistamaan, vaikkapa pöydän päällä. Itse käytän keittiön pöytää, vaikka usein leikkaankin työhuoneen lattialla. Käytä myös reilusti nuppineuloja, jotta kaavat pysyvät paikoillaan.

KAKSOISSYÖTTÖ

Olen ohuita kankaita ommellessa selvinnyt sillä, että omistan ikivanhan Pfaff-koneen, jossa on kaksoissyöttö. Silloin tuo ompelu sujuu ilman turhia vaikeuksia. Kaksoissyöttö syöttää kangasta juuri sopivasti, joten tikki pysyy hyvänä. Toki varmasti onnistuu ilman kaksoissyöttöä, mutta kyllä siinä voi joskus olla haastetta.

NEULAN VALINTA

Ohuisiin kankaisiin, kuten sifonkiin, kannattaa käyttää microtex-neulaa, joka on todella terävä, mutta se ei tee kuitenkaan liian isoja reikiä kankaaseen.

Tarkista koneesi langansäädöt kuntoon. Lankana käytän tekokuitua ja yleensä myyjät osaavat olla näissä apuna.

Ompelukoneesta vielä, että muista puhdistaa kone ajoittain, niin se on yhteistyökykyisempi.

Olen useasti kaivellut kankaita Eurokankaan palalaatikoista ja sieltä oikeasti tekee ne parhaimmat löydöt.Välillä tosin joutuu lähtemään tyhjin käsin kotiin, mutta ilo on isompi, kun sitten tekee jymylöydön.

Minulla kävi tuuri, kun viime syksynä kaivelin taas paloja ja käteeni sattui tämä tummanpuhuva ja marjoja ja geometrisiä kuvioita pursuileva kangas. Jotenkin tämä värimaailma puhutteli minua ja sykähdytti. Tämä olisi helposti kyllä mennyt syksyn vaatteisiin, mutta koska tämä oli sifonkia, niin ajattelin ommella tästä mekon kevääksi ja kesäksi.

Mielenkiintoista tässä oli se, että siihen oli lisätty joustavaa lycraa tai muuta vastaavaa ja se teki materiaalista hiukan miellyttävämmän, eikä kangas ole niin liukas. Sifonki ei paina paljoa, joten kalliiksi materiaalin hankinta ei ainakaan tule.

VINKIT MEKKOON

Malli on melkein suora laatikko lanteille saakka ja siihen on tehty aavistus tilaa kainaloaukoille. Käytin hyväkseni kankaan leveyden kokonaan. Olkasaumat ovat 8 cm leveät. Pääntietä leikkasin kaarevaksi vain aavistuksen verran ja ompelin siihen rypytyksen, jolla pääntien sai muokattua.

Leikkasin 3 cm kaistaleen, jolla huolittelin pääntien. Ensin kaistale pääntien oikealle puolelle ja tikkaus ympäri. Sen jälkeen voi kääntää kaistaleen päärmäämällä nurjalle puolelle eli kääntää kaksi kertaa ja harsia paikoilleen.

Leikkasin 4 cm leveän kaistaleen kangasta, jonka rypytin pääntielle sopivaksi ja käänsin kaistaleen toisen reunan puolen sentin käännösellä joustosiksakilla.

Tämän rypytetyn kaistaleen lisäsin tuon pääntiellä olevan huolittelukaistaleen päälle. Ompelin sen ensin pääntien oikealle puolelle ja käänsin rypytyskaistaleen ja tikkasin sen uudelleen todella läheltä reunaa. Näin saa myös tuon edellisen harsitun kaistaleen samalla kiinnitettyä tikkauksella.

Minun kankaassani oli hankalaa erottaa oikea puoli nurjasta, joten siksi tämä kiemurteleva koriste pääntiellä toimii tämän kankaan kanssa.

Hihoissa on vähän rypytystä olkapäällä ja ranteissa kuminauhakuja, mutta muuten ovat aika suorat.

Helmassa on yksi leveä salsakaistale ja siinä on päällä näkyvillä tuo kaistaleen reuna rypytettynä. Reuna on tehty samalla tyylillä kun pääntie, ompelemalla se joustosiksakilla. Helma on vain leikattu, ei käännetty, sillä plussaa on se, ettei kangas rispaannu. Leikattu kangaskaistale toimii vyönä ja sillä saa mekon kivasti koottua ja tuotua vyötäröä esille sekä naisellisuutta peliin.

Olen aikaisemmin ommellut pari sifonkimekkoa. Musta kultasulkainen mekko löytyy täältä ja toinenkin sifonkimekko löytyy tuon postauksen takaa.

Oletko sinä innostunut kokeilemaan sifonkia materiaalina mekoissa?

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *