Käsityöt

IDEOITA JÄMÄKANKAILLE

Nyt on jälleen syytä ottaa jämäkankaat käyttöön ja tässä onkin ideoita jämäkankaille, niitä kun tuppaa kertymään varmasti kaikille, jotka harrastavat ompelemista. Aina kaikille kankaille ei löydy järkevää käyttöä, mutta kannattaa aina kuitenkin pohtia mahdollisuuksia, ennen kankaiden roskiin heittämistä.

Pyrin kyllä aina ostamaan kangasta vain sen mitä tarvitsen, mutta aika usein sitä kangasta tuputetaan ostamaan liikaa. Teen usein myös löytöjä palalaatikoista, joten niistä ei sitten kehtaa alkaa vinkumaan. Näissä kun on ideana, että alle metrin kappaleita ei olisi myynnissä, koska muuten se olisi vain silppua ja hankalaa saada myydyksi.

IDEOITA JÄMÄKANKAILLE

Viime jouluna ompelin tyttärelle joululahjaksi aamutakin, mitä hän oli toivonut. Kangasta jäi vähän yli, joten otin sen nyt käyttöön ja päätin yllättää hänet yöasuksi suunnitellulla topilla.

Kangasta oli vain sen verran vähän, joten takakappale topista, piti tehdä kahdesta kappaleesta, mutta se ei haitannut lopputulosta lainkaan.

Topin yläreunaan leikkasin noin 6 cm:n kaistaleen, joka myötäilee leikkausta ja näin siihen saa ujutettua helposti myös olkaimet. Lopputulos on siisti, kun tikkauksen tekeekin muutaman sentin alemmaksi reunaa, joten silloin ei ole vaaraa, että reuna alkaa kääntyilemään tai pönköttämään.

Topin malli on suora, sillä kangas ei tahtonut riittää alaspäin levenevään malliin, joten päädyin tekemään molemmille reunoille halkiot. Kankaassa kun ei ole joustoa, niin näin se on miellyttävämpi käyttää.

Jälleen kerran tilkuista tavallaan koottu, mutta kangas tuli käyttöön ja tytär tuntui tykkäävän.

RUSETTIPANNUNLAPUT

Kun nuorempi tytär viime kesän alussa muutti kotoa, ompelin hänelle patalaput. Olin kuullut jomman kumman tyttäristä toivovan patalappuja, joten nuo laput annoin nuoremman tyttären uuteen kotiin, muistamatta, että olin hänelle jo aiemmin tehnyt patalaput. Vanhempi tytär olisikin näitä kipeästi tarvinnut ja kun huomasin mokani vähän liian myöhään, päätin tekaista hänellekin omat tyylikkäät patalaput.

Ideoita jämäkankaille siis löytyi lisää, kun pyörittelin viimeisiä tilkkuja valkoisesta villakankaasta. Tämä suloisen pehmeä kangas oli villaa, saattaa siinä kyllä olla myös muutakin mukana, mutta se on riittävän paksu, jotta näpit ei pala, kun uunista vuokaa pois ottaa.

Ompelin patalaput kuitenkin kolminkertaisena, varmuuden vuoksi. Koristeiksi etsin varastostani kierrätysnauhan ja samettirusetin, joka oli irronnut jostakin hiuspompulasta. Sen sisällä oli ryhtiä pitämässä ohut metallilanka, mutta en usko sen haittaavan.

Näistä tuli siis rusettipatalaput ja nauha ja rusetti vaan tikataan siksakilla kiinni lapun oikean puolen kappaleeseen ja vasta sen jälkeen ommellaan patalapun saumat toisten kappaleiden kanssa yhteen. Muista ommella oikeat puolet vastakkain nurjalta ja sen jälkeen patalappu käännetään oikeinpäin. Kulmat viistotaan ja aukko ommellaan kiinni ja patalappu tikataan ympäri ommellen.

Ensin en meinannut tehdä ripustuslenkkiä lainkaan, sillä itse säilytän patalaput kaapissa, mutta tein sellaiset varmuuden vuoksi. Virkkasin puuvillalangasta muutaman ketjusilmukan ja ompelin sen saumoihin kiinni. Valmista tuli ja tässä jälleen diy- vinkki tyylikkäisiin patalappuihin ja mikä parasta, täysin kierrätetyistä materiaaleista.

Löytyykö sinulla ideoita jämäkankaille? Mikäli haluat jakaa omia ideoita täällä, niin laita ihmeessä kommentteihin omia parhaita vinkkejäsi, niin saadaan jämäkankaat käyttöön, eikä ne mene turhaan roskiin.

2 Comments

    • Minna

      Kiitos! Pannunlapuilla sain vihdoin viimeisetkin takkikaistaleet hyötykäyttöön. Toppia olin jo suunnitellu aikoja sitten tyttärelle, mutta vasta nyt sen sain tehtyä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *