Matkustaminen

AHVENANMAAN MATKA

Pr-matka Visit Åland ja Silja Line

Oli lokakuinen ja hiukan pöpperöinen sää aamuyöllä neljän jälkeen, kun meikäläinen kampesi itsensä sängystä ja kiiruhti kohti Helsingin keskustaa ja Kiasmaa. Mies oli niin ihana, että jaksoi lähteä minut autolla keskustaan viemään ja siellä bussi jo odotti. Suuntasimme klo 5.15 kohti Turun satamaa ja Ahvenanmaan matka saattoi alkaa.

Olin siinä mukavasti saanut muutaman tunnin yöllä jopa nukuttuakin ja bussissa toki olisi voinut nukkua vielä lisää, mutta ei se uni vain tullut, sillä pikkuisen jo jännitti tuleva Ahvenanmaan matka ja mitä kivaa siellä olisikaan meille tarjolla.

VASTUULLISESTI LAIVALLA

Tällaisena aikana matkustaminen on haasteellista, sillä se tulee tehdä turvallisuutta noudattaen. Kukaan ei saa lähteä matkalle, jos vähänkään siltä tuntuu, että olisi tulossa kipeäksi.

Laivalle voi lähteä luottavaisin mielin, sillä ainakin tällä reissulla matkustajia oli todella vähän ja kun oleskelee omassa porukassa ja muistaa aina turvavälit, niin hyvin se menee. Käsienpesupaikkoja oli lisätty ja käsidesiä löytyi useampia ympäri laivaa.

Risteillessä on mukavaa, kun on hytti, vaikkei yötä laivalla viettäisikään. Sinne voi kantaa tax-free ostokset ja siellä ennättää ottaa pikku päiväunet, jos vaan saa unenpäästä kiinni. Minä en kyllä saanut, mutta mukava siellä oli huilata ja olla omassa rauhassa, jos sitä toivoo.

Meillä oli ensin aamiainen Galaxyn buffassa ja siellä oli todella väljää, joten ei siis syntynyt jonoa tai tungosta noutopöytien ympärille.

Meitä ohjeistettiin ottamaan heti kertakäyttöhanskat, joita tulisi käyttää, kun valitsee itselleen ruokaa ottimilla. Minusta tämä on loistava keksintö, vaikka niitä ottimia varmasti tämän lisäksi vaihdetaankin usein, niin tuli turvallinen olo, kun kaikki käyttivät näitä hanskoja.

Lounaan söimme myös laivalla ja Happy Lobster tarjosi maukkaat alkupalat, jossa minulla allergisena oli merileväkaviaaria. Pääruuaksi sain kanaa, muilla oli kalaruokaa ja jälkiruokana mahtavaa rapeakuorista pannacottaa. Suosittelen.

AHVENANMAAN MATKA

Ennen tämän upean tuulimyllyn näkemistä, Ahvenamaan toisella laidalla, saavuimme ensiksi Arkipelag-hotelliin. Meitä oli kolme eri ryhmää, jotka oli jaettu kiinnostusten kohteiden mukaan, joten myös yövyimme eri hotelleissa.

Ahvenanmaan matkan vaihtoehtoina olivat lapsiperheet, urheiluaktiviteetteja testailevat tai ruokaan ja juomaan perehtyvät. Minä valitsin tuon viimeisen ja meidän ryhmässä otettiin hiukan tuntumaa Ahvenanmaan pienpanimoihin ja herkuteltiin makealla.

Muistelin, että hotelli Arkipelag on minulle tuttu nuoruudesta, sillä olen ollut juhannusta leirintäalueella viettämässä. Päätimme lähteä sadetta illaksi pakoon, kun olimme kykkineet riittävästi kosteassa teltassa ja vietimme hotellin yökerhossa iltaa.

Tai niin luulin, että oli tuttu, sillä en itse asiassa tunnistanut Arkipelagia lainkaan, mutta onhan tänne tehty vuosien saatossa uudistuksia ja yökerhon paikalla on nyt uusi ravintola Compagniet ja oleskelutila, jossa voi pelata erilaisia pelejä.

Hotellisssa asustin kahden hengen huoneessa ja kylpyhuoneessa oli sekä suihku, että amme. Ammeessa tuli rentouduttua hetki ennen illallista ja se kyllä tuntui taivaalliselta. Hotellissa on myös saunaosasto ja uima-allas, mutta nyt sitä ei koronan takia pidetty auki.

Huoneeni oli kolmannessa kerroksessa ja sieltä oli myös upea merinäköala. Satuin vahingossa kurkistamaan ulos juuri, kun aamuaurinko nousi ja sain vangittua kauniin auringonousun.

OLUTPANIMOT JA LIMONADITEHDAS

Hotellin kävimme heittämässä vain laukkumme ja siirryimme odottavaan bussiin, joka vei meidät halki idyllisen syksyisen Ahvenanmaan, kohti ensimmäistä pienpanimoa, Open water breweryä. Linkin takaa löytyykin enemmän tietoa panimon tuotevalikoimasta.

Muutamia oluita saimme maistella ja yllättäen juuri tämä tumma olut olikin maultaan mukavan pehmeää ja ei lainkaan niin kitkerää, miksi yleensä tummat oluet luokittelen. En toki ole perehtynyt oluisiin, sillä juon niitä harvemmin, mutta jos juon, niin lager on enemmän omaan makuuni.

Aurinko alkoi mukavasti paistamaan ja bussin ikkunasta sai ihastella, kuinka lampaat, lehmät ja hevoset käyskentelivät laitumilla. Postlaatikon vieressä kiehnäsi pulska maatiaiskissa, kun me hurautimme bussilla seuraavaan kohteeseen, Amalia`s limonadfabrik.

Täällä pääsimme maistelemaan erilaisia limppareita, muutamia siidereitä ja näiden lisäksi samassa tehtaassa sijaitsevan Mercedeksen chokolaterin suklaita.

Lautasella ja laseilla oli niin paljon makeaa, että uskon sokerihimon ainakin hetkeksi laantuneen. Suklaissa oli hauskasti erilaisia vaihtoehtoja, toffeeta sisällä ja suolarakeita päällä, tai valkosuklaata sisällä ja tummaa suklaata päällä. Suklaat olivat hyvin täyteläisiä ja näin pähkinäallergisena oli ihanaa, kun lautasella ei ollut lainkaan pähkinäisiä suklaita, vaikka kyllä niitäkin myynnissä oli.

Suklaat tehdään käsin ja ne myös pakataan käsin kauniisiin rasioihin. Kurkkaa tuonne linkin taakse, niin näet mitä herkkuja siellä onkaan ja lisäksi siellä näkyy myös suklaakondiittori Shanna, joka nämä itse valmistanut.

Meille tarjoutui myös mahdollisuus maistaa vasta kehitteillä olevaa giniä sisältäviä suklaapalleroita. Gini, jaa-a mietin minä, joka en halua alkoholia suklaaseeni, mutta tämä oli ihan miellyttävän raikas yllätys, joten odotan millainen siitä joskus sitten tulee, kun se on valmiina.

Ilta päättyi illalliseen Compagniet ravintolassa ja saimme ihailla persoonallista, itämaista sisustusta.

Aamu sarasti ja aamiainen nautittiin hotellilla ja sitten jälleen köröttelimme bussimatkan läpi Ahvenanmaan ja kohti Stallhagen olutpanimoa.

Saimme suhteellisen perusteellisen oppitunnin oluen valmistamisesta ja Stallhagenissa oli myös perinteinen kyläkauppa. Siellä oli myynnissä omia ja lähitienoon yrittäjien tuotantoa.

Jälleen hurautimme bussilla päivän toiseen kohteeseen Ålands distillery ja Smakbyhyn ja matkalla ihastelimme Kasteholman linnan raunioita.

Raikas juoma, joka yllätti oli jälleen kerran, oli giniä sisältävä ja veriappelsiinilla ja basikalla maustettu drinkki. Se oli todella raikas ja sopii hienosti kuuman kesäpäivän juomaksi.

Reissun kohokohta oli monelle juuri tämän Ahvenanmaan pannukakun syöminen ja kieltämättä se oli hyvää. Nämä pannukakut tehdään riisipuuroon tai mannapuuroon ja päälle lorautetaan luumukiisseliä, sekä aimo annos kermavaahtoa.

En tiennytkään, että se pannukakku tehdään puurosta ja tällä pannarilla on kuulemma oma historiansa. Aikoinaan kun vieraita saapui, haluttiin olla tietysti vieraanvaraisia, vaikka ei olisi ollut varaakaan. Jos mitään muuta ei ollut vieraille tarjota, kuin puuroa, niin siihen lisättiin voita, munia, jauhoja ja se paistettiin uunissa. Näin saatiin herkullinen tarjottava, joka kyllä oli niin namia, että tätä kyllä pitää itsekin vielä kokeilla tehdä.

Smakby linkin takaa löytyy lisää tietoa siitä, mitä kaikkea se sisältää; mm. ravintola, viinikellari, jossa voidaan järjestää myös erilaisia tilaisuuksia sekä leipomo, kauppa, jossa oli omia ja paikallisten yrittäjien tuotteita myynnissä. Tulossa on tulevaisuudessa oma hotelli tuon ravintola yhteyteen joskus vuoden parin päästä.

Kotimatka koitti Baltic Prinsess laivan kyydissä ja buffetissa saimme jälleen kerran mahamme täyteen. Kaikki, minä mukaan lukien innostuimme vege-pöydästä, josta löytyi hiukan kevyempää syömistä kaiken tämän syöpöttelyn jälkeen.

Oletko sinä käynyt koskaan Ahvenanmaalla? Yleensä suurin sesonki on kesällä, mutta näin kauniina syksynä, tämä oli kyllä mukavan piristävä ja onnistunut matka. Jos kiinnostuit Ahvenanmaan tarjonnasta, niin joulun tienoilla on tulossa Ahvenanmaan matka, josta löytyy lisätietoa täältä.

Niin ja se tärkein juttu, tälle risteilylle ei tarvita karanteenia.

Kiitos mukavasta matkasta Ahvenanmaalle Marika, Armi ja Sanna!

16 Comments

  • Minna

   Niin oli kiva reissu ja kyllä me syötiin, huh:) Nuo pallerot todella yllätti minutkin, koska gini ei kyllä niin mielijuoma ole ja suklaassa, ei todellakaan. Mutta kaikkea sitä oppii huomaamaan ja kuten se oranssi drinkki ja tämä pallero olivatkin todella hyviä!!:D Pitää varmaan mennä ehdottamaan täällä kauppiaille, että näitä myyntiin, kiitos:)
   Ahvenanmaalle kyllä mielellään lähtee toistekin!

  • Minna

   Ne myös oli todella herkullisia ?
   Kyllä tuolla laivalla oli huolehdittu vastuullisesta matkustamisesta ja olo oli turvallinen. Matka piristi kivasti tätä syksyä ?

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Hienoa, kun Ahvenanmaan matkailua tuodaan enemmän esille. Ja juurikin esimerkiksi syksyllä sadonkorjuujuhlien aikaan Ahvenanmaa on oiva matkakohde. Myös joulutunnelmointi Maarianhaminassa kuulostaa ihanalta, nyt kun Euroopan joulumarkkinoille ei välttämättä pääse (ainakaan niin helposti ja ilman karanteenia).

  • Minna

   Kiitos ja kyllä oli tosi kiva vierailla Ahvenanmaalla, että mielelläni menen toisenkin kerran?
   Jouluinen Ahvenanmaa kuulostaa kyllä ihanalle, jouluihminen kun olen ♥️

 • Riitta

  Hei Minna,olen seurannut blogiasi jonkin aikaa.Tuula ,ihana johtajamme,kertoi tästä. Ahvenanmaalla oltiin kimpassa silloin kauan sitten .Teltoissa yövyttiin ja hauskaa oli.Teet upeita neuleita ja mekkoja.Kosmetiikka ei minua kiinnosta,apteekin tuotteilla mennään.Mitä kuuluu Marjalle,hyvälle ystävälle opiskelujen aikaan ja sen jälkeen? Mukavaa syksyn jatkoa!
  Terv.Riitta ?

  • Minna

   Kiitos hyvää kuuluu ja olipa kiva, kun kommentoit!:) Kuulinkin, että seuraat näitä mun juttuja täällä ja se aina lämmittää sydäntä <3 Juu, ei kaikkien kaikesta tarvitse tykätä, mutta varmaan muistat, että tykkäsin kosmetiikasta jo silloin kovasti ja mihinkäs se olis kadonnut:D Tosin satutko tietämään, että moni tuote, joita täällä on, löytyy myös apteekista:D
   On jäänyt mieleen se Ahvenanmaan reissu silloin ja hauskaahan meillä oli! Pikkuisen oli tuo Arkipelagi muuttunut, joten en olis heti osannut yhdistää:) Ahvenanmaa kyllä oli kiva muistutus siitä, että niitä kivoja paikkoja löytyy myös rajojen tältä puolen, joten kyllä tuonne vielä menen uudestaan? Oletko sä käynyt siellä sen kesän jälkeen? Terkkuja kotiin ja Tuulalle <3

 • Riitta

  Hei,eipä ole tullut käytyä Ahvenanmaalla sen jälkeen. Nyt olen Hesassa viettämässä syyslomaa ja huomenna ajellaan takaisin Ouluun. Juu, muistan toki intosi meikkipurnukoihin.Lomaterv.Riitta?

 • 1nallepuh

  Ei ole tullut käytyä Ahvenanmalla, mutta ihanien kuviesi ja juttusi jälkeen on tunne, että melkein olin siellä? täytyy varmasti joskus käydä tutustumassa paikan päällä itsekin. Ihanat kuvat⚘

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *