Käsityöt

JÄMÄLANGAT VILLASUKIKSI

Jämälangat villasukiksi ja tästäpä kiva idea kolmanteen joulukalenterin luukkuun. Jämälankojen kanssa kun on usein tullut tuskailtua, että mihin ne käyttäisi. Jos vain värit saa toimimaan, niin mikäpä siinä, voihan ne ottaa hyötykäyttöön.

Nämä sukat olivat pikaisesti neulotut, sillä vaihtelin vain raitoja ja raitojen paikkoja. Tietysti minulla aina asiaan kuuluu jännittää, että riittääkö ne langat vai eivät.

Olihan tässä myös pohtimista, että toimiiko ohuet langat hiukan paksumpien kanssa, mutta nekin taisi loksahtaa suhteellisen hyvin paikoilleen. Mutta kivasti onnistuivat ja sain käytettyä jämälangat villasukiksi.

OHJE JÄMÄLANGAT VILLASUKIKSI

Langat olivat nyttyröitä ja jämiä tämän syksyn neulomisista ja taisi siellä olla vielä viime talvenkin lankoja. Nyt on taas laatikossa tilaa uusille langoille:)

Sukat ovat kokoa 38 ja huomasin, että olivat aavistuksen liian isot minulle. Toisaalta sukat voi aina pestä, jotta muokkaantuvat oikean kokoiseksi. Mikäli haluat pienemmät sukat niin laita puikoille vain 14 s.

Luo 64 s ja jaa ne neljälle puikolle 16 s ja neulo joustinneuletta 2o, 2n 2,5 cm ja aloita raitaneule. Neulo raitaa 5 krs ja vaihda raitojen paikkaa. Tee raitoja 5 riviä ja aloita raidoilla myös kantapään neulominen.

Jaa silmukat kahtia ja neulo edestakaisin kahdella puikolla 5 cm ja aloita kantapään kavennukset. Jaa puikoilla olevat silmukat niin, että neulot keskimmäisillä kantalappua ja reunoilla olevat silmukat kaventuvat, eli puikoille tulee 11, 10 ja 11 silmukkaa. Aloita neuleen oikealta puolelta ja neulo, kunnes silmukoita on puikolla vain 11 ja neulo 10. ja 11. silmukka ylivetokavennuksella yhteen. Käänny ja neulo nurjaa, kunnes puikolla on vain 11 s ja neulo 10. ja 11. silmukka nurin yhteen ja käänny. Jatka näin, kunnes silmukat ovat kaventuneet ja jäljellä on vain 10 kantalapun silmukkaa.

Poimi kantalapun molemmilta sivulta 13 silmukkaa ja neulo sukkaa ympäri, ottaen myös kantalapun silmukat mukaan. Nämä kannattaa jakaa molemmille kantapään puolille tasaisesti. Kavenna molemmilla kantapäiden puolilla sukkapuikon alussa ylivetokavennus ja toisella puolen lopussa, kaksi oikein yhteen aina 2 silmukka, kunnes jokaisella puikoilla on 14 silmukkaa jäljellä.

Jatka sileällä valkoisella neuleella ja raidota sitten 3 cm neulottuasi, jälleen kahdet raitakerrokset . Neulo sen jälkeen valkoisella 3 cm ja neulo taas raitakerroksia kahteen kertaan.

Kun sukan pituus kantapäästä mitattuna on 19 cm, aloita kavennukset. Neulo puikolla olevista silmukoista ensimmäiset kaksi ylivetokavennuksella yhteen ja neulo 5 o, neulo ylivetokavennus ja 5 o. Jatka näin jokaisella puikolla ja neulo sitten 5 krs oikein ilman kavennuksia.

Neulo seuraavaksi ylivetokavennus, 4 o, ylivetokavennus, 4 o ja jatka krs loppuun. Neulo 4 krs oikein. Jatka näin, kunnes sinulla on enää puikoilla 2 s ja vedä lanka näiden kaikkien silmukoiden yli. Päättele sukat.

Mikäli pidät neulomisesta, kurkkaa myös ensimmäisen päivän postaus.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *