Lifestyle

KIINNOSTAAKO SINUA LUKEMINEN?

Postaus sisältää mainoslinkin, linkki on merkitty * merkillä

Kiinnostaako sinua lukeminen? Vaikka olenkin innokas tekemään käsitöitä, niin en ole aikaisemmin kertonut täällä blogissa mitään lukuharrastuksestani.

Usein olen mainostanut käsitöiden tekemistä rentouttajana, mutta toinen vinkkini rentoutumiseen on lukeminen.

LUKEMINEN KANNATTAA ALOITTAA JO LAPSENA

Olen ollut aina kova lukemaan ja jo pikkutytöstä lähtien olen kantanut kirjakasoja kirjastosta kotiin. Niitä tuli lukaistua viikon aikana useampi ja eikun uusi reissu kirjastoon, joka oli onneksi koulun yhteydessä.

Anna-kirjasarjat, Pieni talo Preerialla ja muut ihanat klassikot olivat kiehtovia ja rikastuttavia lukukokemuksia lapsuudessa. Siksi luin omillekin tyttärille paljon heidän lapsuudessaan ja varsinkin vanhempi tytär oli kova lukemaan jo kolmosluokalta Harry Pottereita. Nykyisin valitettavasti opiskelut ja työ vievät aikaa niin, ettei hän ennätä lukea, kuten haluaisi.

Iän karttuessa tietysti Viisikot ja Neiti Etsivä valloittivat täysin ja oli joku hassu aika, kun ahmin hevoskirjojakin ja tietysti haaveilin hevosen hoitamisesta. Myöhemmin tajusin miten kova homma hevosen pitäminen on, koska ystävälläni oli hevonen, joten onneksi se hevosiin hullaantuminen jäi vain kirjatasolle.

Kiinnostaako sinua lukeminen? Lukeminen innoitti ainakin minua lapsena myös kirjoittamisen pariin ja kirjoittelin omia tarinoita innokkaasti. Koulussa tästä lukuharrastuksesta oli kyllä hyötyä ja ainekirjoitus oli varmasti lukemisen ansiosta vahvuuksiani.

Muistan kyllä, että välillä taisi olla taukoa lukemisen suhteen, sillä opiskelujen jälkeen kirjat eivät millään tavalla innostaneet. Mutta pian jo palasin tuttuun rutiiniin ja ahmin kirjoja iltaisin aina pikkutunneille saakka. Tämä sama tyyli minulla on kyllä vieläkin.

Usein on kyllä suorastaan raastavaa jättää kirja kesken ja käydä nukkumaan, sillä hyvä kirja houkuttaa ja koukuttaa lukemaan sen loppuun. Ainoa harmi on sitten aamulla herätä täysin väsyneenä ja haikeana siitä, että kirja loppui. Käykö sinulle koskaan näin?

MILLAISTEN KIRJOJEN PARISSA RENTOUDUN?

Olen kahlannut läpi erilaisia ja tyylisiä kirjoja jännityksestä romaaneihin ja jonkin verran tietysti ammattikirjallisuutta on tullut myös luettua.

Liian raakaa ja yksityiskohtaista kerrontaa murhista tai yliluonnollisista jutuista en halua lukea, sillä ne tulevat uniini. Mutta tietty määrä jännitystä ja haastetta kirjassa pitää olla.

Kun on oikein stressiä, niin silloin on hyvä tarttua johonkin kevyeen kirjasarjaan, jossa voi hekotella ja huvittua kirjan koomisista jutuista ja jopa herkistyä romanttisista lopuista.

Uutuutena on tämä Bridgerton sarja, joka on netflix-sarjanakin saanut suuren suosion. 1800- luvun alun Englannissa Bridgertonin perheen kahdeksan sisarusta käy läpi iloja ja suruja, kun etsitään sopivaan puolisoa kullekin sisarukselle.

Tai niin oletan, että sarjassa tapahtuu tulevissakin kirjoissa, vaikka nuorimmat eivät vielä olekaan naimaiässä. Pari kirjaa näistä onkin vasta käännetty suomeksi. Kevyttä lukemista, missä romantiikka ja juonittelut, suhdeongelmat, traumaattiset lapsuudet kietoutuvat suloiseksi sopaksi, erotiikkaa unohtamatta.

Yleensä siis pidän onnellisista lopuista, sillä onhan tämä arki välillä aika ankeaa, joten on ihanaa heittäytyä kirjan päähenkilön seikkailuihin ja paeta todellisuutta ja unohtaa murheet.

Beth O`learyn Kimppakämppä ja uusin kirja Vaihtokauppa ovat ihastuttavia hyvän mielen kirjoja. Nämä olisi voinut tietysti myös lukea englanniksi, sillä tarinointi on ihastuttavan selkeää ja tilannekomiikka naurattaa.

Suon villi laulu, Delia Owensilta oli jotenkin surua täynnä. Se kertoo pienestä lapsesta, joka jäi rämeelle asustamaan yksin ja hänen selviytymistarinastaan. Riipaiseva ja kuitenkin kauniisti kuvailtu kirja, jota ei voinut jättää kesken, vaikka kerronta ja yksityiskohtaiset kuvaukset luonnosta olivat verkkaisia. Välillä olisin jo voinut hoputtaa kertojaa etenemään nopeamminkin.

Muutaman kerran on kyllä harmittanut, kun loppu onkin ollut musertavan erilainen, millaiseksi sen on toivonut ja on tullut fiilis, että kirja on lopun takia pilalla. On melkein tehnyt mieli ottaa yhteyttä kirjailijaan ja kyseenalaistaa loppu, mutta siis ajatuksen tasolla. Pakkohan sitä on sopeutua siihen, miten kirjailija kirjansa päättää.

Mutta eihän Tuulen viemää olisi ollut niin mahtava romaani, ellei loppu olisi ollut mikä oli. Eikä nämä uudet versiot ja jatko-osat tehneet sille oikeutta, sillä ne eivät kuitenkaan saavuttaneet sitä, minkä alkuperäinen saavutti.

Olen nykyisin innostunut lukemaan kirjani digikirjoina tabletilta ja välillä puhelimelta. Nextoryn valikoimasta löytyy heti uusi kirja, mikä haluan lukea, kun entinen on luettu ja sieltä se on helppo ladata ja seikkailu tarinaan alkakoon.

En kyllä ihan aluksi ollut sinut tämän digi- ja äänikirjamaailman kanssa. Koin oudoksi sen, ettei minulla ole kirjaa, jota pitäisin käsissäni ja ajattelin, ettei tämä ole minun juttu ollenkaan.

Mutta totuushan on se, etten lue kirjaa, kuin kerran ja jos kaikki itseä miellyttävät kirjat innostuu ostamaan, niin hankalaa niille on löytää säilytyspaikkoja.

Mikäli käyttää kirjastoa, niin uutuuksia saa käsiinsä vasta kuukausien jonottamisen jälkeen. Siksi uskaltauduin kokeilemaan tätä palvelua ja nyt en enää ajattele edes muuta vaihtoehtoa ja Nextoryä voin lämpimästi suositella.

Kiinnostaako sinua lukeminen? Mikäli et ole jo Nextoryn jäsen, niin nyt olen saanut ilon jakaa sinulle lukijani etukoodin, jonka avulla saat 30 päivän ilmaisen tutustumistarjouksen kirjojen ihanaan maailmaan koodilla* kristallikimara. Nextory toimii puhelimella ja tabletilla. Voit valita joko äänikirjan kuuntelemisen tai sitten kirjan lukemisen. Itse en vielä ole kokeillut äänikirjojen kuuntelua, mutta kyllä sitäkin pitää vielä testata.

Kun painat linkkiä, pääset kirjautumaan ja luomaan salasanan ja siitä se etenee ja kohta pääsetkin valitsemaan herkullisia kirjoja luettavaksi 30 päivän ajan ilmaiseksi.

4 Comments

 • 1NALLEPUH

  Kirjat ovat ihania, enkä tulisi toimeen ilman niitä. Olen aina lukenut paljon, minulle on luettu ja itse luin tytölleni kun hän oli pieni. Ja hänestäkin tuli kova lukemaan. Niitä yhteisiä lukuhetkiä on joskus ikävä… mutta palatakseni kirjoihin. Rakastan hyviä dekkareita ja jännityskirjoja, mutta yhtä sujuvasti luen myös sekkailu ja romantiikkaa. Kirjat tuovat mukavaa irtiottoa arkeen ja rentouttavat. Taidan ottaa kokeiluun tuon tarjouksen koska tykkään kirjasta kädessä ja sivujen kääntelystä. Katsotaan innostunko⚘

  • Minna

   Kyllä kirjat on ihania ja niiden avulla pääsee seikkailuihin ja paikkoihin, mihin ei ainakaan nyt pääsis:) Lukeminen kannattaa aina ja lapselle heti pienestä pitäen. Kiva kun innostuit Nextorystä ja tämä on hyvä tapa kokeilla uusia asioita:)

 • Ketoneilikka

  Olen hidas lukija, mutta mukaansatempaavat dekkarit ja rakkaustarinat saavat minut viihtymään kirjojen parissa!
  Hienoa, taidanpa tarttua Nextstory-tarjoukseen 😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *