Käsityöt

KESÄN MEKKO ON VALKOINEN PITSIMEKKO

Kesän mekko on valkoinen pitsimekko ja sellaisen itselleni ompelin. Minulla oli visio erilaisista kankaista, joista koota valkoinen pitsimekko ja mietin, miten sen saisi toteutettua niistä kankaista, mitä oli kaupassa tarjolla.

Romanttinen valkea pitsimekko käy jälleen kerran monenlaiseen tilaisuuteen ja hellepäivinä tai hieman viileämpinä myös vaikka nahkarotsin kera. Sileän yksinkertaisen neuleenkin voi tämän päälle kesäiltana vetäistä.

Ostin kolmea erilaista kangasta, josta yksi oli sileä puuvilla ja toiset pitsillä ja brodeerauksilla. Brodeeraukset ovat kauniisti kankaan molemmilla reunoilla, joten kankaan voi siinä tapauksessa leikata myös eri tavalla, kuin normaalisti.

Yleensä kangas leikataan pakan mukaan, jossa lankasuoralla on merkitystä, mutta nämä, minkä reunoissa on erikoisemmat koristelut, toimivat myös poikittain, jotta se pitsi tai kuvio saadaan hyödynnettyä. Usein laitan nuo pitsiset osat helmaan ja hihojen suuhun. Tässä esimerkki juhlapuvusta, jossa hyödynsin reunapitsiä ja tässä toinen, jossa taas kuviot vihjaavat, miten mekko tulisi leikata.

Mekkoa tuli suunniteltua hartaasti ja pyöritin pitsejä ja kankaita moneen erilaiseen vaihtoehtoon. Lopulta keskityin vain vaihe vaiheelta rakentamaan kokonaisuutta ja kyllä siinä muutamat osat tuli revittyä irti ja muutettua aivan toiseksi. Onneksi kangasta oli kuitenkin riittävästi, jonkin verran vielä jäi ylikin. Mutta ei kuitenkaan metritolkulla. Yhdistellen niistä voi hyvinkin jotakin vielä surauttaa.

Kesän mekko on valkoinen pitsimekko, jossa helma on hiukan alaspäin levenevä ja viisto, koska pitsi näin tuon muodon sanelee. Eli sivuilta on hiukan alempana ja mekko-osa on muutoin hiukan empirelinjainen.

Muotolaskoksia ei tarvita yläosaan, sillä nuo rypytykset ajavat asian, selästä mekko on vyötäröltä suora, mutta liehuva röyhelö tai frilla, ilmeisesti nimeltään, katkeaa vetoketjuun, joka 40 cm pitkänä kulkee niskasta lantiolle. Apua kyllä tarvitsin sen avaamiseen ja sulkemiseen, mutta toki sen keinottelemalla saa auki ja kiinni itsekin. Röyhelö on muuten leikattu siitä kankaan toisesta reunasta.

Tykkään tästä mekosta, sillä sitä oli mukava käyttää ja puuvillaisena se on hengittävä, vaikka puuvilla hiukan rypistyykin, niin se ei näytä kuitenkaan suttuiselta.

Olen myös tyytyväinen mekon lopputulokseen, vaikka alussa ajatus olisi ollut enemmän pitsimäisemmästä kankaasta. Kankaita valitessa törmäsin jälleen kerran siihen ongelmaan, että tarjolla oli vain hääpukuun sopivia pitsejä ja ne olivat keinokuituisia ja eivät minun ideaani sopineet. Pakko myöntää, että kaksi näistä on siis sieltä hyllystä kuitenkin, mutta ovat puuvillaa ja ei tämä mekko onneksi hääpuvulta näytä.

Nyt kun pääsin taas vauhtiin, niin näin juuri yhden ihanan pitsisen mekon mallin, jonka voisin muokata omakseni, joten….taidan olla hulluna valkoisiin pitsimekkoihin, mutta niin näyttää olevan moni muukin. Entä sinä? Kelpaisiko sinulle valkoinen pitsimekko kesän rientoihin.

6 Comments

 • Tiia

  Mekkosi on niin, niin kaunis. Jokainen osa ja mikä työ tehdä. Ihan täydellinen mekko oli meidän minilomalle ja niin kiva katsoa näitä kuvia nyt. <3 Ihanaa uutta viikkoa Minna. <3

  • Minna

   Kiitos paljon ja tämä mekko oli hiukan työläs, mutta palkitsevaa oli saada se valmiiksi ja kun se onnistui, niin mieli on hyvä:)
   Kieltämättä niin totta se, mitä sanoit lomalla, että nämä jutut tajuaa vasta jälkeenpäin. Mutta onneksi on kuvat muistona:)

 • 1nallepuh

  Valkoinen mekko kyllä kelpaisi, koirien takia sitä voisi käyttää vain tilanteissa, joissa koirat jää kotiin. Ei siis mahdotonta😁 kyllä olet taas näperrellyt ja nähnyt vaivaa mutta kyllä sait kaunista aikaiseksi⚘

  • Minna

   Kiitos ja ääh, toi on kyllä ikävää, kun eläimistä aina jää karvoja. Muistan, kuinka oman kissan karvoja takertui aina joihinkin vaaleisiin vaatteisiin niin tiukasti, etteivät millään tahtoneet irrota.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *