Matkustaminen

AHVENANMAALLA, MELKEIN KUIN ULKOMAILLA

Lehdistömatka

Yhteistyössä Siljalinesuomi ja Visit Åland

Ahvenanmaalla, melkein kuin ulkomailla olisi ollut, huokaili moni, kun teimme sinne lehdistömatkan Silja Serenadella. Mukavasti alkoi juuri minun ja muutaman muunkin kesäloma, joten mikä olisikaan ollut parempi tapa aloittaa loma, kuin lähteä reissuun. Eipä tässä ole paljon kotikonnuilta päässyt mihinkään, niin tuntuihan tämä jo siksi ulkomaanmatkalta.

Majoituimme De lux hytteihin, joissa on sopivasti tilaa kahdelle hengelle ja tilan puolesta todella luksusta yksin matkustavalle. Tyylikäs hytti on televisiolla ja jääkaapilla varustettu. Jääkaapissa on pari pientä laivan kuohuviinipulloa, virvoitusjuomaa, kokista ja fantaa sekä olutta ja vettä. Kyllä näillä pärjää ja kaiken lisäksi aamiaiset Tavolatan viihtyisässä ravintolassa kannella 6, kuuluvat hintaan mukaan.

Kokous-osastolla oli hetki varattu tervetulotoivotuksiin ja esittelyihin. Siellä saimme hiukan pientä naposteltavaa ja tutustella toisiimme. Laiva lähtee Olympiaterminaalista klo 16.00, joten sen jälkeen oli mahdollisuus katsella kannelta kauniita maisemia ja ihailla Helsinkiä mereltä käsin.

Illallinen syötiin Tavolatassa, jossa on rento tunnelma ja italialaista herkullista ruokaa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tuota alkupalaa, Salumi Mistiä. Toisille oli listan mukaista lohta, mutta minä sain allergisena kanaa. Jälkkärinä minulla oli sorbettia, muilla tuoreita hedelmiä.

Nämä auringonlaskut! Näitä kuvia löytyi kännykästä aikamoinen määrä, mutta nuo upeat sävyt ja tuo lämmin kesäfiilis. Ihanaa!

Aamulla laivan saavuttua satamaan klo 10.00, aloitimme Maarianhaminan kierroksen aiheella ”Täydellinen päivä Maarianhaminassa”. Maarianhamina on siitä mukava kohde, että sen voi ottaa helposti haltuunsa kävellen, kun kaikki on niin lähellä. Aikaa maissa on 8 tuntia, joten hyvin ennättää tehdä ja nähdä kaikenlaista.

Pääsimme tutustumaan museolaiva Pommerniin, joka itse asiassa näkyy melkein heti, kun laivasta astuu ulos. Pommern on vuonna 1903 Skotlannissa rakennettu nelimastoparkki, jonka osti 20 vuotta myöhemmin ahvenanmaalainen Gustav Erikson. Tämä laiva on purjehtinut mm. Australiaan, josta se toi vehnää Eurooppaan myytäväksi. 50-luvulla se muutettiin museolaivaksi.

Nyt pääset tutustumaan Pommern – sata päivää merellä näyttelyyn ja sen mukana reissulle, jossa palataan 1930-luvulle ja purjehditaan kuvitteellisesti maailman ympäri. Mitä laivalla tapahtuu ja millaista laivaelämä oli tuolloin, selviää, kun laitat kuulokkeet korville ja kierrät laivaa ympäri. Lisää aiheesta löytyy tästä linkistä.

Laiva oli myös mielenkiintoinen kohde valokuvaamiseen ja asukuvia näpsimme innokkaasti Tiia Koivusalon ja Souliinan kanssa. Yksi mekkopostaus löytyy täältä.

Sitten olikin jo aika lounaalle ja nautimme sitä tapasravintola Boquerianissa . Kauniisti sisustetussa ravintolassa katse löytää aina jotain mielenkiintoista. Minulle tulee tästä jotenkin mieleen marokkolainen sisustus, juuri näiden laattojen perusteella. Keskipäivän kuumuuskin iski juuri tuolloin, joten jälleen kerran voi todeta, että Ahvenanmaalla, melkein kuin ulkomailla.

Tapaskorit ovat mielenkiintoinen ja esteettinen tapa tuoda ruoka tarjoiltavaksi pöytään. Hyvää oli ja taas jaksoi kävellä.

Sitten olikin aika tehdä muutamia shoppailuja. Lähellä olevalla kadulla tuli muutama ostos hankittua, lähinnä sisustukseen liittyviä, mutta niistä sitten myöhemmin lisää. Shoppailupaikkoja löytyy enemmän muutaman kilometrin päästä, mutta sinne emme nyt lähteneet.

Ahvenanmaan taidemuseossa Storgatan 1, kävimme katsomassa valokuvanäyttelyä, jossa oli huikeita kuvia mm. perhosista ja lisäksi siellä oli myös Lars Lerin akvarellitaidetta.

Kahvihetki nautittiin Svarta Katten kahvilassa. Pienessä vanhanajan talossa ja sen puutarhassa istuskellessa tuli tuulahdus historian havinaaa. Kahvit tarjoiltiin pienistä kahvikupeista, joista tuli lapsuus mieleen ja juustokakkua mutustellessa aika tuntui pysähtyneen.

Vielä ennätimme nauttimaan lähtödrinkit Indigossa, Nygatan 1 ja saimme opastusta drinkkien tekoon, myös alkoholittomien. Tämän upean talon kukkaloistoa oli pakko jäädä kuvaamaan ja Indigoon mentiinkin tuosta kukkakujan alta. Sieltä löytyikin sitten hyvin moderni ruoka ja drinkkipaikka, jossa mahtuu illallistamaan jopa100 asiakasta.

Laivalle palattiin hauskalla Röde Orm- junalla. Se on kuin Linnanmäen pikkujuna ja se on ilmainen. Mikä ihanuus oli istua siinä kuumuudessa junaan ja antaa tuulen viilentää.

Laivalla illlallinen nautittiin tyylikkäässä Bon Vivant -ravintolassa. Virolainen Artur Kazaritskin suunnittelema Menu Nordic sisälsi: Turskaa voissa, savustettua lardoa, tuoretta kurkkua ja kermaista yrttikastiketta. Paahdettua ja sienillä täytettyä viiriäistä Järveotsan tilalta, tryffeli-perunapyreetä. Paahdettua omenamousse, sitruuna-jugurttikermaa ja karamelli-kama crumble.

Minun ruokani oli suunniteltu allergioiden mukaan, joten kuvissa on hiukan eri annokset, kuin edellä mainittu.

Meri on niin lumoava yölläkin ja auringon sävyt maagisen kauniita, kun vain jaksaa odottaa loppuun saakka tuota sävyjen ilottelua.

Laiva saapuu satamaan klo 12.30, joten aamulla ennättää vielä tehdä tax-free ostoksia ja lähtihän sieltä yksi laukkukin taas mukaan. Jonkin verran on alennuksia laivalla, joten niitä kannattaa hyödyntää.

Silja Serenade seilaa heinäkuun ajan, joka toinen päivä lähdöillä kohti Ahvenanmaata vielä heinäkuun loppuun saakka ja elokuun alusta se palaa Tukholman reitille. Risteily on karanteenivapaa. Mukaan tarvitset passin, tai poliisin myöntämän henkilökortin, koska laiva käy Tallinnassa, mutta laivasta ei voi poistua.

Laivalla oli väljää ja hygieniasta oli huolehdittu hyvin. Maskeja pidetään satamassa ja laivan yleisissä tiloissa liikkuessa. Ahvenanmaalle voi matkustaa siis turvallisin mielin.

@kristallikimara instagram -tilillä on videoita matkasta ja ne löytyy kohokohtia kohdasta Ahvenanmaa kesä.

Käy myös katsomassa Tiia Koivusalon ja Souliinan postaukset matkasta.

Lämpimät kiitokset Marikalle ja Ninalle onnistuneesta matkasta ja kaikille matkalla mukana olleille.

20 Comments

 • Souliina

  Aivan ihania tunnelmia meidän niin upealta Ahvenanmaan reissulta sait taltioitua <3

  Matka ei olisi voinut parempaan aikaan osua, kelit olivat kerrassaan loistavat, ihan kuin olisi tosiaan ulkomailla ollut 🙂 Kyllähän tuolla on nähtävää vaikka ja kuinka paljon, ja meinaan kyllä vielä takaisin palata. Ihana kun maissaoloaikaa on tuo 8h sillä silloin ehtii kierrellä jo aika hyvin paikkoja, vaikka kävi tässä mielessä, josko seuraavaksi ottaisi auton mukaan, niin pääsisi kiertämään hieman kauemmaksikin.
  Silja Serenade on kyllä hyvä laiva, se palvelu ja ah ne ruoat!

  Kiitos ihanasta matkaseurasta, nuo sinun mekkosi sai minulle ompelu inspiraation ja kahteen mekkoon on jo kankaat ostettu <3

  • Minna

   Kiitos:) Kyllä se sää vaan on suuri tekijä, kun haluaa tuoda esille tätä meidän kesän parhautta <3 Siksi kai se myös tuntui, kuin olisi ulkomailla ollut, kun lämmintä piisasi ja ihmiset puhui ruotsia:) Ikävä kyllä on Tukholmaa!!!
   Mutta nähtävää piisaa ja joka kerta uutta aina löytyy! Auto olisikin kyllä hyvä idea ja sitä mekin ollaan harkittu, että joskus sekin vielä otetaan mukaan:)
   No kiva kuulla, että ompelukärpänen iski sullekin:) Se vie mennessään ja aina vain löytyy ihania kankaita lisää!! Odotan innolla mitä saat aikaiseksi, se instan kimonomainen mekko näytti hienolta. Hyvä sä <3

 • Aila ja Juha

  Tosiaan, melkein kuin ulkomailla. Laivallakin näköjään löytyy paljon tekemistä. Itseäni eivät ole paljon muut asiat kiehtoneet kuin merinäkymät ja auringonlaskut, mutta oli kiva tietää näistäkin ja katsella kauniita kuviasi. Aila

  • Minna

   Kiitos Aila:) Sattui hyvä hetki mennä laivan kannelle kuvaamaan auringonlaskuja ja myös samassa noita asukuvia:) Laivalla löytyy tekemistä, riippuu tietysti vain mistä itse pitää. Toisaalta istua kannella ja nauttia merimaisemista, se ihanasti rauhoittaa:)

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Ihana auringonlasku! Itse olen niin ilta uninen, että kesäiset auringonlaskut jäävät vähäisiksi. Tämä kuulosti mukavalta kesäretkeltä. Ahvenanmaalta Indigo vaikuttaa kiinnostavalta ruokapaikalta, pitääpä tutkailla sitä hieman tarkemmin, kun Ahvenanmaalla tulee tänä kesänä käytyä.

  • Minna

   Nuo auringonlaskukuvat oli kyllä upeita ja onneksi kerrankin tarkeni kannella myös siihen aikaan, kun se aurinko laski. Indigo oli mielenkiintoinen paikka ja siellä mennään kyllä seuraavan kerran käymään, kun kohta lähden miehen kanssa matkalle Ahvenanmaalle:)

 • Tiia

  Miten hieno reissu meillä olikaan ja hauskaa. Eka ilta oli aivan mieletön, mikä ilo nähdä ystäviä ja päästä laivailemaan. Hieman jäytää, etten jaksanut tulla tokana iltana teidän kanssa enää kannelle, koska ikuistitte ikimuistoiset kuvat. Mutta uskon kyllä, että olisin pilannut kuvissa haha teidän väriharmonian, mullahan oli varsin synkän väriset vaatteet päällä.

  Mutta ai että oli ihana reissu ja olin aivan hurmuna Ahvenanmaahan ja niin kiva, että teillä odottaa uusi reissu sinne.

  Kiitos Minna parhaasta matkaseurasta, ollaan aika monta reissua jo päästy kokemaan yhdessä ja toivottavasti joku päivä taas uudestaan.

  Halauksia päivään. <3

  • Minna

   Kyllä oli tosiaan hieno reissu ja sen myös tekee ihanat matkaseuralaiset! Yhdessä kaikki on mukavampaa:) Harmi, ette jaksanut tulla enää kannella silloin illalla, mutta ymmärrän, että nämä reissupäivät ottavat kyllä voimille. No väriharmonia toimi kyllä, mutta olisi sinne väripilkkukin sointunut hyvin <3
   Ahvenanmaalla tuntuu olevan aina jotain uutta kivaa annettavaa. Ilolla odotetaan meidän tulevaa reissua:)

 • Pirkko / Meriharakka

  Muuten hyvä, mutta missä on Ahvenanmaan pannukakku 🙂
  Me tapaamme sisällyttää sen edelleen monen monen maakuntaan suuntautuneen reissun jälkeenkin jokaiseen reissuumme ainakin kerran.
  Tuo Boquerian on viime vuosina noussut suosikiksemme, olemme siellä nyt kahtena kesänä peräkkäin käyneet ja varmasti taas seuraavallakin kerralla!

  • Minna

   Haha! No, söin sitä viimeksi ja se oli kyllä tosi tuhti pala 🙂 Nyt ei ollut tarjolla pannaria, joten mentiin sitten muilla herkuilla.
   Kyllä Ahvenanmaa on yllättävän mielenkiintoinen paikka! Tuonne Boqueriaan vien kyllä mieheni tulevalla reissulla:)

 • 1NALLEPUH

  Voi miten kauniita ja herkullisia kuvia olitkaan ottanut. Kaikki näytti niiin kauniilta ja melkein itsekin maistoi nuo herkku ruuat. Ahvenaanmalla en ole käynyt mutta kuviesi ja juttusi perusteella voisi joskus vaikka piipahtaa. Laivallakaan ei ole tullut käytyä ja vähän rupesin innostumaan ajatuksesta. Teillä tuntuu olevan mukava porukka ja sekin on yksi iso osa onnistunutta matkaa. Aivan ihania ne auringonlasku kuvat⚘

  • Minna

   Ruokakuvia tulee aina otettua kasa ja sitten tulee vaikeus valita se oikea tänne:) Kiva, jos näyttää herkulliselta ja olihan ne, kuten aina laivalla ja näillä reissuilla:)
   Lämmin suositus Ahvenanmaalle! Se on oikeasti kaunis ja siellä on sellainen rento meininki.
   Porukka oli mahtava ja kun kaikki tunnetaan jo toisemme, niin lystiä piisasi 😀

 • Anna | Muuttolintu

  Ahvenanmaa tuntuu olevan tämän kesän hittikohteita 🙂 Itselle vielä ihan tuntematon kohde. Tunnelmallisia kahviloita ja herkullisia ravintoloita sieltä vaikuttaa ainakin löytyvän. Tämmöinen reissu kesäviikonloppuna kelpaisi kyllä!

  • Minna

   Näin on tänä kesänä, mutta hyvä niin:) En olisi tänne ehkä tajunnut muutoin matkustaa, joten oli kyllä positiivinen yllätys ja nyt jo toinen kerta täällä:) Kesäinen Ahvenanmaa on kyllä niin ihana. Juuri sopiva viikonloppureissuun!

 • Anne | Elämää Nomadina

  Ahvenanmaasta saa nyt lukea sieltä ja täältä, ja kyllähän se vaikuttaa tosi hurmaavalta (ja herkulliselta) kesäkohteelta! Itse en ole siellä vielä koskaan käynyt, mutta katsotaan jos sinne ehtisi vaikka jo tämän kesän Suomi-vierailun puitteissa.

  • Minna

   Suosittelen lämpimästi:) Heinäkuun ajan vielä Helsingistä Silja Serenadella, joka on ihana laiva! Ahvenanmaalle kun matkustaa, niin on jo melkein ulkomailla ja se fiilis siellä, ne ihmiset ja kaikki luonto lähellä ja tietysti meri <3

 • Stacy

  Minä en lähde kyllä noihin fascihommeleihin missään, joten laiva saa jäädä. Jäi kuitenkin kiinnostamaan tuo apolloperhonen. Sehän on sellainen legendaarinen suomalainen eläin, mitä en ole kuuna, ikuna nähnyt, mutta jonka esiintymisalueella olen palloillut. Ilmeisesti liian vähän kuitenkin ja silmät ummessa. Kuulemma se on kuitenkin erittäin uhanalainen.
  Jotenkin tuntuu, ettei mikään aika riitä Maarianhaminassa, vaikka se kyllä onkin sopivan kokoinen käveltäväksi. Tekee kuitenkin mieli aina lähteä tutustumaan kauemmaksi Ahvenanmaalle. Ehkäpä vielä joskus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *