Käsityöt

JOULULAHJOJA ITSE TEHDEN

Kaupallinen yhteistyö Suomalainen kirjakauppa

Nyt kun on jo marraskuu, niin kannattaa alkaa vähintäänkin suunnittelemaan ja myös toteuttamaan joululahjoja itse tehden. Muuten saattaa tulla kiire, kun onhan sitä kaikkea muutakin, mitä pitäisi saada aikaiseksi.

Esittelen tähän nyt pari helppoa ideaa, sillä olen hyvissä ajoin tilannut Suomalaisen kirjakaupan verkkosivuilta lankoja ja helmiä, jotta pääsin rauhassa suunnittelemaan ja toteuttamaan ideani. Näistä on ollut jo instagramin puolella ohjeistusta videoina, mutta tässä ne ovat kuvina.

HELMILAPASET

Kun miettii, että mitä helppoja joululahjoja itse tehden voisi toteuttaa, niin mieti vaikka lapasia. Niitä tarvitsee aina, sillä usein ainakin se toinen, jos ei molemmat, unohtuu tai tipahtaa jonnekin. Vähintään autosta noustaessa, minulla sylissä olevat hanskat ja lapaset tuppaa putoamaan ja häviämään.

Miten saisi hieman persoonallisuutta näihin peruslapasiin? Keksin, että minäpä neulon mukaan mustia pieniä helmiä, jotta niihin saa tyyliä ja hieman hauskuuttakin mukaan.

Neuloin S-koon lapaset Novitan merino 4PLY langasta ja ranteeseen tuli 12 silmukkaa puikoille eli 48 silmukkaa ja niillä neulotaan suljettuna neuleena joustinneuletta noin 8 cm. Aloita sitten sileä neule ja neulo sitä 5 cm. Puikon alussa neulo 2 silmukkaa ja merkkaa peukalon kohta neuloen 10 silmukkaa eri värillä. Jatka muuten sileää neuletta, mutta aloita koristelu viimeistään tässä vaiheessa.

Suunnittele oma kuvio, joka sopii lahjan saajalle. Minulla on tässä joulukuuset, jotka sopivat teemaan ja voi niitä muulloinkin käyttää. Rajasin kuusen ja tein tähden hopeanauhalla ommellen.

Kun korkeus lapasissa on sopiva, eli pikkurilli peittyy, aloita kaventaminen. Neulo puikon ensimmäiset silmukat ylivetokavennuksella yhteen ja neulo 4 oikein, tee kavennus ja neulo 4 oikein. Jatka näin krs loppuun. Neulo seuraavat 4 krs sileää oikein.

Tee samanlaiset ylivetokavennukset samassa kohdassa kuin aikaisemmin, mutta nyt väliin jää vain 3 silmukkaa neulottavaksi. Jatka krs loppuun. Neulo 3 krs sileää oikein.

Kavenna jälleen samassa kohdassa, mutta väliin jää 2 silmukkaa. Jatka krs loppuun ja neulo sitten 2 krs sileää oikein.

Jatka näin, kunnes jäljellä on vain pelkät kavennukset. Pujota lanka silmukoiden läpi ja päättele.

Peukalon kohdalla irrotetaan merkkilanka ja poimitaan silmukat molemmilta puolilta ja myös reunalta = 26 silmukkaa kolmelle puikolle. Neulo sileää oikein suljettuna ja kavenna 1 silmukkaa toisen kerroksen aikana. Neulo kunnes peukalo peittyy ja kavenna samalla tavalla kuin edellä. Nyt silmukoita kavennetaan seuraavasti: ensin yhteenvetokavennus, 3 oikein, kavennus, 3 oikein, krs loppuun. Neulo 3 krs sileää oikeaa ja jatka kuten lapasen terää kavennettaessa loppuun asti.

Helmi pujotetaan virkkuukoukkuun, mielellään pitsikoukku 1,5 kokoa ja koukku pujotetaan silmukan läpi ja lanka vedetään sekä silmukan, että helmen läpi ja silmukka nostetaan oikean puolen puikolle ja jatketaan neulomista. Muista jättää pari silmukkaa väliin, ennen seuraavan helmen neulomista ja samoin pari kerrosta helmien päälle, ennen seuraavia helmien lisäyksiä.

MAKRAMEE SEINÄKORISTE

Millaisia joululahjoja itse tehden voisi kullekin sukulaiselle tai ystävälle valmistaa? Kannattaa muistella, mistä se ystävä tai sukulainen voisi oikeasti pitää. Jos hän tykkää boho-tyylistä, niin silloin seinälle ripustettava makramee voisi olla hyvä lahja.

Valmistin makramee narusta solmimalla lehtiä ja niiden valmistaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa. Tarvitset aloituslangan, mikä taitetaan kaksin kerroin. Langan alle laitetaan taitettu langanpätkä ja langan päälle laitetaan toinen langanpätkä, samalla lailla taitettuna, mutta eri suuntaan. Molempiin puoliin tulle siis lenkit.

Pujottele langanpätkät lenkkien sisään, molemmat vastakkaisiin lenkkeihin.

Kiristä tiukalle ja tee näitä lankojen solmimisia useampi, mutta jätä loppupäähän hiukan tilaa. Näitä voi myös siirtää ylöspäin keskilankaa pitkin.

Sen jälkeen kun solmuja ja langanpätkiä on riittävästi, avaa solmujen kierteet ja harjaa tai kampaa solmut auki. Harjan kannattaa olla tiheä ja kampana täikampa on loistava.

Lopuksi leikkaa lehdelle oikea muoto ja voit solmia sen joko oksaan tai metallikehikkoon. Näitä lehtiä kannattaa tehdä useampi ja itse solmin vielä puuhelmiä eri lankoihin ja tein solmut väliin ja ripustin helminauruja sekaisin tuonne oksaan. Lopuksi pitemmällä helminauhalla vielä koristelin oksaa.

Kannattaa käydä kurkkimassa vaikka noita materiaaleja siellä verkkokaupassa. Sinne pääset suoraan tästä linkistä.

Iloa askarteluun ja kun valmistaa joululahjoja itse tehden, ne antavat lahjan saajalle tunteen, että minua on todella ajateltu lämmöllä:)

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *