Käsityöt

PIRTEÄ MEKKO TILKUISTA

Pirteä mekko tilkuista tuli ommeltua tässä keväällä, kun niitä tilkkuja ei enää saanut tungettua takaisin paikoilleen kaappiin. Uusia kankaita kun olin taas hamstrannut ja siinä sitä tuli varastoja samalla pengottua, että onko täällä mitään säästämisen arvoista. No olihan siellä ja siitä se idea lähti.

Pirteä mekko tilkuista

Mekon suunnittelu onnistuu suhteellisen helposti, kunhan keksit sopivan kokoisen kaavan. Minulla oli tuollainen 16 x 18 cm kokoinen suorakaiteen muotoinen kaava. Kannattaa miettiä millaisia tilkkuja mekkoon laittaa ja kuinka isoja palasia niistä saa leikattua. Lisäksi kannattaa muistaa, että kankaan paksuus tulisi olla samanlainen ja tietysti olisi parasta, jos tilkut olisivat kaikki vaikkapa puuvillaa tai viskoosia tai pellavaa yms. Minulla nyt on tässä sekä viskoosia, puuvillaa ja jotain sekoitetta ja hyvin toimii. Niin ja joukossa on tilkkuja, joissa on vähän joustoa, niin sekin auttaa istuvuuteen, joten tähän ei tarvita mitään vetoketjuja tai nappeja.

Onhan nämä kaikki samantyylisiä sävyiltään, ettei haittaa vaikka jotain väriä irtoaisi kankaista. Kaikki on kuitenkin jo kertaalleen pesty, joten ei ole pelkoa enää kutistumisesta.

Eli leikkaa iso määrä tilkkuja ja suunnittele vähän miten ne kannattaisi asetella. Käytä vanhaa mekkoa tai uuden mekon kaavaa pohjalla ja näin on helpompi edetä.

Kun tilkkuja on riittävästi, niin aloita niiden yhdistäminen ensin vaikka etukappaleen helmasta ylöspäin rivi kerrallaan ja sitten siirry takakappaleeseen ja lopulta tee hihat erikseen. Ompele sivusaumat ja istuta hihat. Käännä hihansuut, pääntie ja helma. Se on siinä.

Miltä mekko sinusta vaikuttaa? Kehtaisitko sinä kulkea tilkuista kyhätyssä mekossa? Kierrätysidea on minusta silloin onnistunut, kun sitä ei tarvitse hävetä. Eihän ne aina niin onnistuneita ole, mutta tämä on minusta onnistunut ja kivan pirteä mekko tilkuista tehtynä.

Onko sinulla nurkissa tilkkuja, joista voisi ommella vaikka mekon. Voisihan se olla myös vaikka salsamekko, jos tilkkuja on reippaasti varastossa. Taidanpa miettiä sellaista seuraavaksi.

Olen viime kesänä ommellut valkoisista kankaista ja pitseistä myös rennon hellemekon, josta tuli minun suosikki mekko. Siitä voit lukea postauksen täältä ja teinhän minä myös toisenkin mekon ja se löytyy täältä.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *