Uncategorized

VISBY VIEHÄTTI

PR-matka Tallink Silja ja Destination Gotland

Visby viehätti kovasti, kun pääsin heinäkuun alussa sinne lehdistömatkalle mukavan porukan kanssa tutustumaan. Näitä erikoisristeilyjä tehdään tänä kesänä kaikkiaan kuusi, joka sunnuntai elokuun alkuun asti ja laivana risteilee upea Silja Europa. Me pääsimme kesän ensimmäiselle risteilylle heinäkuussa, sää suosi ja Visby ja Gotlanti pääsi näyttämään parastaan. Matkalle laiva lähtee klo 15.45.

Majoituimme Delux-hytteihin, joka mielestäni on hiukan parempi, kuin Tukholmaan risteilevien laivojen Deluxe-hytit. Tilaa riittää ja ikkunan edessä on vielä kunnollisen kokoinen sohvakin istumista varten. Tottakai aluksi oli otettava skoolauskuvat ja Tiian kanssa skoolasimme kuohuvalla matkan kunniaksi. Hienoa on, että nämä jääkaapin juomat kuuluvat hytin hintaan.

Laivareissuilla tärkeässä roolissa on tietysti ruoka ja Silja Europan Grill house ja Tavolata tarjoavat herkullisia annoksia, joten vatsan saa kyllä täyteen. Tässä muutama ateria, mitä itse valitsin listoilta ja joita voin suositella.

Visby viehätti ja huikealta näytti kun satamassa laivat seisoivat parkissa näin lähekkäin toisiaan ja kieltämättä se tuntui epätodelliselta kulkea niiden välistä. Laivat ovat kuitenkin niin suuria, ettei esimerkiksi autolla voi täällä ajaa laivasta ulos, vaikka sen toki voi ottaa mukaan. Kun on kyse erikoisristeilyistä, niin rantautuminen on hiukan erilainen ja mekin kuljimme ulos autokannen kautta.

Aikaa maissa on runsaasti, sillä laiva saapuu ruotsin aikaa Visbyhyn klo 9.00. Laiva koukkaa muuten Tallinnan kautta ja ottaa sieltä noin puolet asiakkaista mukaan. Takaisin laiva lähtee klo 20.30, joten mukavasti jää aikaa seikkailla Gotlannin saarella.

Meitä odotti satamassa Gotlannin museon opas Gunnar Bäck ja minibussi, jolla matkasimme kohti Etelä-Gotlantia, Djupvikin kalastajakylää, josta näkee myös Karlsön saarille. Ensimmäinen pysähdys ja historiallinen kohde oli Gannarven ”laivalatomus” pronssiajalta. Ihan pikkuisen sateli, mikä on kuulemma hyvin harvinaista, ennen kuin pysähdyimme ja saimme ihania kuvia tuosta hurmaavasta maisemasta. Oli kuin vesivärimaalausta olisi kuvannut.

Tämän jälkeen siirryimme lounaalle Majstregården-ravintolaan, joka sijaitsee Gotlannin eteläosassa, lähellä Hoburgia. Ravintola on auki vain kesällä, jouluna ja pääsiäisenä. Kesäisin järjestetään joka keskiviikko-ilta grilli-ja kansanfestivaali.

Ravintolassa on tyylikäs, vasta uusittu sisustus, joka minusta muistutti ulkopuolelta katsottuna hiukan japanilaisuutta, mutta sisällä vastaan tuli isoista ikkunoista tulviva upea valo ja merinäköala sekä boheemit somisteet. Kaunista ja rauhoittavaa. Saimme lounaaksi lähiruokaa eli lammasta läheiseltä tilalta ja maistelin sen kanssa paikallista olutta.

Lounaan nautittuamme kävimme näköalapaikalla ihastelemassa kalliosta nousevaa kivipilaria eli Hoburgsgubbenia. Huikeat näkymät ja miten sininen taivas ja meri ja siihen karut kalliot, aika upea yhdistelmä.

Matka jatkui ja vierailimme katsomassa Körsbärsgårdenin taidenäyttelyä. Marita ja Jon Johannssonin taidekeskusen lisäksi siellä on veistospuisto, kahvila ja lasten taidekoulu.

Upea laventeliniitty talon takana ja varmasti jokainen otti siitä kuvaa ja videota hurmaantuneena.

Ihastuttava kisu oli meitä vastassa seuraavassa kohteessa, Härdvare Gårdissa, josta löytyy paikallisia tuotteita ja käsitöitä. Viehättävää maalaistaloelämää.

Kierros päättyi Visbyn pikaiseen kaupunkikierrokseen ja herkuttelimme vielä jäätelöllä ja huomaa, että jäätelöiden valinnassa voi vähän mennä sekaisin, sillä tarjolla on yli 300 eri makua. Minä valitsin salmiakki-vadelmaa ja se oli kyllä herkullinen yhdistelmä.

Visby viehätti minua kovasti ja tiesitkö, että Visby on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Täältä löytyy ruusujen lisäksi mukulaisia pikkukatuja ja kujia, terasseja ja suloisia putiikkeja. Aurinko paistaa aina ja ihmiset ovat ystävällisiä ja hymyileviä.

Varmasti jokainen Peppi Pitkätossun ystävä tietää, että Huvikumpu löytyy täältä. Eli Sommarland-teemapuistoon voi mennä tutustumaan Huvikumpuun ja löytyy sieltä myös vuoristorata, pomppulinna ja muita aktiviteettejakin. Teemapuiston vieressä on Vatten-land, vesipuisto, jossa on 13 vesiliukumäkeä ja lämmitettyjä uima-altaita jopa 7. Elokuussa järjestetään Keskiajan viikot, joten kaikkea on tarjolla. Yöpyä voi hotelleissa, mökeissä ja lomakylissä, mikäli Visby houkuttaa pitemmän ajan reissata ja tutkia.

Lämpimät kiitokset Visby Gotland, kun pääsin tutustumaan Gotlantiin ja tietenkin Tallink Siljalle, joka matkan mahdollisti sekä ihastuttavalla emännällemme, Armi Laineelle. Matkasta jäi ihanat muistot ja hyvät fiilikset. Tänne on tultava uudestaan.

Kiitokset myös huppuihanalle matkaseuralle Tiia Koivusalo, Armi Laine Tallink Siljalta, Aurinkorasvaa ja Aloe Veraa, Veera ja Toimistossa Thea.

Kurkkaa myös instagramin videot @kristallikimara tililtäni. Siellä on lisää materiaalia matkasta.

4 Comments

  • Nadine G

    Visby vaikuttaa todellakin viehättävältä paikalta. Jostain syystä en ole koskaan käynyt siellä laivalla, ja sen virheen pitää korjata ehdottomasti. Silja Europa on itselleni tuttu laiva. Näin pidemmillä matkoilla voisin itsekin harkita jotakin kauneushoitoa, vaikka jalkahoitoa tai manikyyriä. Kiitos vinkistä!

    • Minna

      Näitä laivoja on kuulemma mennyt jokunen vuosi jo, mutta en minäkään ole huomannut aikaisemmin tätä mahdollisuutta:) Nyt pääsin käymään ja olihan se todella suloinen paikka. kauneushoitolaa minäkin ajattelin hyödyntää, mutta ei tehty varpaille geelilakkauksia, niin se jäi:) Mutta muuten se kyllä kannattaa, sillä matkahan on huomattavasti pitempi, kuin Tukholman. Niin ja se oli minusta loistavaa, että maissa oli kerrankin aikaa kunnolla. Mutta tosin meillä se ei silti riittänyt 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *