Matkustaminen

SAUNAELÄMYKSIÄ ITÄRANNIKOLLA

Pr-matka

Yhteistyössä Visit Kotka Hamina

SANTALAHTI RESORT

Viime viikolla pääsin kokemaan saunaelämyksiä itärannikolla. Kun kutsussa luki, että matkan aiheena olisivat saunat ja hyvän olon elämykset, niin kukapa niistä kieltäytyisi. Ei varsinkaan tällainen saunahullu kuin minä ja aina on tilausta hyvän olon elämyksille. Nousimme siis tilausbussiin Kiasmalta iltäpäivästä ja ajoimme suhteellisen lyhyeltä tuntuvan matkan Kotkaan, jossa ensimmäinen kohteemme oli Santalahti Resort.

Samuli Kansa, Santalahti Resortin operatiivinen johtaja esitteli meille loisteliaita huviloita, joista esimerkiksi tämä Villa Aava on mahdollista vuokrata jopa 18 hengelle. Tämä käy hyvin vaikka häiden pitopaikaksi tai esimerkiksi joulun viettoon suvun kesken. Huvilassa on mm. 2 täydellistä keittiötä, 2 saunaosastoa ammeella, 13 wc, lasitetut ja lämmitetyt terassit, takka ym. Aavan voi vuokrata hintaan 3100 e /vrk + lisävuorokaudet 1100 e.

Aavan viihtyisä olohuone. Tyylikästä ja viihtyisää ja nuo merimaisemat ovat parhaimmillaan tietysti kesällä. Luonto on lähellä ja sitä kunnioittaen rakennukset on alueelle rakennettu. Ikkunasta näkee esimerkiksi kivet, joiden on annettu olla siinä misssä ne ovat aina olleetkin.

Huviloista ja saunoilta pääsee kävelemään rantaa pitkin puista rakennetuilla polulla. Ihan lähistöllä sijaitsee myös Kotkan suosituin uimaranta, joten sieltä pääsee myös meren aaltoihin pulahtamaan.

Halutessaan voi tilata myös tarjoilut valmiiksi paikalle. Catering-tarjonta perustuu puhtaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Santalahden oma kokki loihtii tarjoilut toiveiden mukaan. Myös kaupungin parhaiden keittiömestareiden kanssa tehdään yhteistyötä, joten voidaan tarjota varmasti korkeatasoisia makunautintoja.

Pariskunnille sopivat pienemmät mökit, Santa Glass Villat, jossa on pieni keittiönurkkaus sekä ulkona poreamme, näyttivät todella houkuttelevilta. Vaikka puolet mökin seinistä on peililasia, ne voi himmentää niin, ettei ulkoa näe sisälle. Aamiainen sisältyy hintaan ja se toimitetaan Santa Glass Villaan paikan päälle. Lisäksi hintaan kuuluu myös kaikki aktiviteetit vuodenajan mukaan:  minigolf, SUP laudat, sähköpolkupyörät, fatbiket, polkupyörät, sukset, lumikengät ja kannattaa myös tutustua testata Santalahden luontopolut! . Innostuin kun kuulin, että vierestä pääsee myös golffaamaan. Tälle hinta oli 550 e/ vrk, mutta muistaakseni jos yöpyy 2 vuorokautta hinta oli noin 700 e.

Kylläpä tähän olisi mukava nukahtaa, sillä tuntuisi kuin nukkuisi ulkona, mutta mukavasti sängyssä. Luonto on siis todella lähellä.

Kierroksen jälkeen istahdimme syömään hiukan huikopalaa ja nautimme lasin kuohuvaa Lapin kodassa. Tämäkin on mahdollista vuokrata. Istumapaikkoja löytyy jopa 30 henkilölle, porontaljoja, avoin tulisija, grillivarusteet, polttopuut yms. 110 + 40 e / tunti tai koko päivä 300 e.

SAUNAELÄMYKSET

Tämän jälkeen oli jo kiire päästä saunomaan ja poreisiin. Testasimme maasavusaunaa, lämminvesialtaassa lillumista sekä uskaltauduin jopa kastautua kylmävesialtaassa. Vitsit miten hieno tunne jälkeepäin tuli, vaikka meni hetki ennen kuin tajusin, että olin sinne pulahtanut. Hiukan kyllä nilkkoja särki, järkytyksestä kai, mutta lämmivesiallas rauhoitti heti.

Vielä viimeisenä istahdimme Santa Glass saunan lauteille. Kaikissa saunoissa oli hellivä lempeä kosteuttava löyly ja siellä oli hyvä hengittää. Huikeat maisemat ympärillä ja hiljaisuus illan pimeydessä. Ainakin hetkittäin tuo hiljaisuus, sillä kyllähän meillä juttua ja naurua riitti.

Ihan mahtavaa on kyllä tämä meidän suomalaisten saunomiskulttuuri. Siinä tehtiin tuttavuutta tuntemattomien parissa ja fiilis oli mitä mainioin. En yhtään ihmettele, että me suomalaiset saamme ulkomaalaisilta osaksemme kummeksuntaa, kun saunomme sulassa sovussa vieraiden ihmisten kanssa. Muuten niin pidättyväinen kansa varmasti yllättää monen, joka ei ole tapoihimme niin perehtynyt.

H-hetki ja meditointi ennen kylmäaltaaseen menoa. Jännitti, että palaanko kesken matkan takaisin, mutta kun meni pikaisesti vaan, niin ei se paljoa kirpaissut. Se tunne jälkeenpäin oli kyllä ihana ja ymmärrän ihmisiä, jotka ovat täysin avantouintiin hurahtaneet.

Viehättävä luolamainen lämmin poreallas, johon mahtui yllättävän monta nautiskelijaa.

Kuvaaja Vikroria Shishkova

Santa Glass saunassa on ikkunat joka suuntaan ja illan hämyssä näkyi vain pimenevä ilta. Tämä oli suorastaan romanttinen sauna, jos sellaisen illan haluaa rakkaalleen järjestää.

Kuvaaja Vikroria Shishkova

Yön vietimme Kotkan Seurahuoneella ja illastimme Frans & Rosaliessa. Aamulla matka jatkui kohti Strömforsin ruukin alueelle.

HYVÄN OLON ILMAJOOGA

Aamun ohjelmassa oli tutustua kevyesti Wellsters.fi tarjoamaan Ilmajoogaan. Olen tästä ollut aina kiinnostunut ja kuvitellut liinan varassa vain kevyesti lentäväni. Tunti kului rauhallisessa merkeissä ja ohjaaja myös tuli auttamaan vaikeimmissa liikkeissä. Vähän kyllä pelotti, että pää kolahtaa maahan, kun roikuimme pää alaspäin ja yksin temppuja yrittäessämme, mutta avustajan kanssa olo oli turvallisempi ja rennompi.

Kuvaaja Vikroria Shishkova

Voi hitsit, miten vaativaa se olikin, mutta silti ihastuin lajiin ja pakko on etsiä joku lähellä oleva sali täältä Helsingistäkin, johon voisi mennä kokeilemaan tätä uudestaaan.

Viimeinen etappi minulla oli tämä Pia Mustosen Jurttasauna. Kostean hellivät löylyt telttamaisessa rakennuksessa. Elämys rentouttaa ja eheyttää. Seinissä huopaa ja mökkimäisissä olosuhteissa peseydytään. Joku muisteli armeijan saunaa, se kuulemma tuli tästä tuli mieleen.

STRÖMFORSIN BED & BISTRO

Pikaisesti ennätin vielä nauttia lounasta Strömforsin Bed & Bistrossa, joka oli siirtynyt äskettäin nykyisten omistajien Katja Euron ja Tiina Janhusen omistukseen. Paljon oli heillä ideoita ja halua kehitellä tästä paikasta virkeää keksipistettä Strömforsin ruukin alueelle. Ruokatarjontaa, brunssia, tilauksesta juhliin yms, terassia kesälle, viriketoimintaa esim. sisustukseen, käsitöihin yms liittyvää ja vaikkapa koko kartanon vuokraamista häitä yms. varten. Ajatuksia olisi myös live-musiikkitarjonnasta, joten mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Kuvaaja Vikroria Shishkova

LOVIISANLAHDEN VALOSAUNAT JA AURORAHUT

Lopuksi vielä kuvia Loviisanlahden Valosaunoista. Tänne en enää ennättänyt, sillä matkani jatkui jo toisaalle. Mutta miten kauniita nämä valosaunat ovatkaan. Saunoissa pääsee nauttimaan lempeistä löylyistä ja hempeän vaaleanpunaisista auringonlaskuista. Tästä voi siirtyä sitten yöpymään Aurorahuttiin ja nauttia luonnosta ja yöpymisestä meren äärellä.

Kuvaaja Vikroria Shishkova

Lämoimät kiitokset Visit Kotka-Hamina, kun pääsin mukaan tälle rentouttavalle elämysmatkalle.

Tästä matkasta löytyy lisää videoita ja kuvia instagramissa @kristallikimara, joten tervetuloa seuraamaan !

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *