Uncategorized

OLETKO NAUTINNOLLINEN NEULOJA VAI PIKAKIITÄJÄ

Oletko nautinnollinen neuloja vai pikakiitäjä, jolle päätepysäkki on se tärkein juttu? Olen tässä vuosien saatosssa pyrkinyt nautiskelemaan neulomisesta ja pyrkinyt opettelemaan pois tuottamisesta. Ei se päättäri vaan se matka. No, ei se ole aina onnistunut, mutta parannan kokoajan ja varsinkin kauniit pehmeät langat pistävät pakostakin pysähtelemään ja ihastelemaan kaunista neuloksen jälkeä.

Neulominen on ihana harrastus, mutta ei jokainen uskalla siihen ryhtyä, vaikka kaikki sen kyllä oppivat, jos haluavat.

Olen tässä tutkinut neulomiseen liittyviä uskomuksia ja pelkoja. Olen haastatellut ihmisiä ja pohtinut yhdessä heidän kanssaan näitä vastauksia. Mikä on vaikuttanut mihinkin, pettymys, ettei työ ole sellainen kuin olisi sen halunnut olevan, vision puute, työ jää kesken ja koko neulomishomma unohtuu. Ei ole saanut aikaan mitään järkevää, mille olisi käyttöä. Tai sitten halutaan heti se neulomus valmiiksi ja kun se ei edisty tai tulee virheitä, niin se oli sitten siinä.

Usein syynä ovat myös olleet ikävät kokemukset lapsuudessa tai nuoruudessa, jolloin koulun käsityötunneilla on nolattu tai naureskeltu epäonnistumiselle tai käsialan surkeudesta moitittu.

Ehkä näitä arvosteluja ei ole niin tosissaan tarkoitettu, mutta epävarma nuori on sen niin ottanut ja siitä on jäänyt paha maku suuhun ja koskaan sen jälkeen ei ole tullut edes mieleen puikkoihin tarttua.

Pyrin ajattelemaan sitä aina niin, että koulussa on vain se yksi opettaja, joka ei ennätä jokaista neuvoa, kuten haluaisi, joten väkisinkin siinä nuori tai lapsi jää yksin puikkojensa kanssa. Jos kotona ei kukaan neulo, niin ei sieltäkään saa apua, vaikka olisikin innostunut asiasta. Harmillista tosiaan. Meillä äiti opetti alkeet ja koulussa saimme kaikki kyllä apua, kun ongelmia tuli. Mutta kävin pikkukaupungin koulua, joten luokat eivät silloin olleet niin isoja kuin nyt.

Koen vähän saaranmiehen mainetta, mitä neulomiseen tulee, sillä innoissani yritän aina kannustaa ihmisiä tarttumaan puikkoihin ja edes kokeilemaan, että onnistuisiko se, jos saisi tukea ja apua. Monet ihailevat neulomista, mutta kokevat, että ovat niin pihalla ja unohtaneet kaiken, niin etteivät tiedä edes mistä aloittaisivat.

Kun opit neulomaan, ei ole kuitenkaan väliä oletko nautinnollinen neuloja vai pikakiitäjä, sillä ei ole merkitystä, jos kuitenkin osaat välillä pysähtyä ihailemaan omaa kädenjälkeään.

Millaisia ajatuksia neulominen sinussa herättää? Oletko aloittelija vaiko kokenut neuloja? Oletko kuullut myös vastaavia tarinoita neulomisesta, että saattaisi kiinnostaa, mutta ikävät kokemukset ovat tyrmänneet koko ajatuksen neulomisesta ja sen oppimisesta?

Olisin kiitollinen, jos ennättäisit vastata pieneen kyselyyn. Linkki löytyy täältä ja vastauksissa ei tule esille mitään henkilötietoja sinusta. Kiitos jo etukäteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *