Neulominen

POHDINTAA NEULOMISESTA

Tässä hieman pohdintaa neulomisesta, sillä olen tässä miettinyt omaa suhtautumista rakkaaseen neulomisharrastukseeni ja välillä ajatellut sen olevan jo todella riippuvaisuuteen rinnastettavaa.

Eihän se mitään haittaa, mutta välillä pitää testata itseäni tämän riippuvuuden suhteen ja tarkistaa, että pystynkö esimerkiksi katsomaan televisiota ilman, että jotakin neuloisin. No, arvaatko miten käy? Jotakin tarvitsen käteeni, sillä sitten minun tulee neulomisen sijasta räplättyä kannykkää. Eli onhan tämä nyt huomattavasti pienempi pahe. Eikö?

Olen pienestä tytöstä asti neulonut ja en ollut aikaisemmin ajatellut tuota, että sillä on myös terapeuttisia vaikutuksia. Yläkoulussa istuimme tyttöporukalla takapenkissä ja neuloimme, vaikka opettaja siitä meinasi pahastua ja ihmetteli moista käytöstä. Onneksi kaverini oli hieman suulas ja topakka ja kuittasi opettajalle, ”ettei me käsillä kuunella” ja saimme kuin saimmekin jatkaa neulomista. Keskittyminen oli jotenkin helpompaaa ja historian tunnit, opettajan tarinoita kuunnellessa suorastaan lensivät ja muistiinkin taisi jäädä jotakin.

Vasta paljon myöhemmin on tullut kirjoituksia ja puheita esille käsityöiden ja varsinkin neulomisen rauhoittavasta vaikutuksesta ja neulomiseen, vaikkapa luennoilla ja kokouksissa, on alettu suhtautua myönteisemmin.

Neulomisesta on tullut trendikästä ja siitä ei enää ajatella vain ”mummojen harrastuksena”. Oletko huomannut, että aika ajoin neulomisen positiivisista vaikutuksista on ollut artikkeleita lehdissä ja kuinka sitä suositellaan, mikäli kärsit stressistä, muistisairaudesta tai koet ahdistusta. Silloin voi päästää irti päässä myllertävistä ajatuksista ja vain keskittyä tekemiseen. Se on oman hyvinvoinnin kannalta suhteellisen edullista terapiaa. Lisäksi siinä saa lopulta jotain kaunista käytettäväksi.

Neuloessa sitä jollain tapaa liukuu flow-tilaan ja nauttii siitä, kuinka sormet liikkuttelevat puikkoja ja käsityö edistyy. Lisäksi itse tapaan aina huomaamattani suunnitella jotakin vaikkapa seuraavaan neuleeseen liittyvää, ratkaisen ongelmia tai teen muistilistaa mielessäni.

Oletko sinä käynyt tällaista pohdintaa neulomisesta? Mitä sinä mietit, kun neulot? Oletko huomannut, että neulominen rauhoittaa sinua tai vähentää stressiä?

2 Comments

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Oli tosi mielenkiintoista lukea pohdintaasi, koska itse en osaa neuloa 😊. Siis, en lainkaan. Koulun käsityötunnilla sain aikaiseksi oudonnäköisen kaulaliinan, jota ei tietysti koskaan pystynyt käyttämään.
  Ompelu sen sijaan onnistui minulla aina vain kiitettävästi. Eli se ei ole käsistä kiinni. Luulisin, että minulla puuttuu malti, että saisin yksikään neulos loppuun asti. Ompelinkin niin, että joko tuli kerralla valmista tai sitten ei koskaan.

  • Minna

   Ihanaa kuulla, että silti pidät käsitöistä ja olet onnistunut ompelemisessa.
   Maltti on todellakin valttia, vaikka minua aina nuorena ärsytti tuo opettajien tai vanhempien hokema. Mutta tottahan se on, kun ei ota paineita ja ei ole kiire,niin noin siihen neulomiseen tulisi suhtautua:)
   Mietin myös, että millaisia neuletöitä sitten teit, muuta kuin tuon kaulaliinan? Oliko ne liian isoja tai ei niin mielenkiintoisia töitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *